Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, günübirlik ziyaret için Trablus’a gelen İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ile ekonomik ilişkileri değerlendirdi.

Libya’nın başkenti Trablus’ta Meloni ile bir araya gelen Dibeybe, görüşmenin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada, İtalya ile ekonomik iş birliğini güçlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

İki ülke arasında imzalanan 8 milyar avroluk anlaşmaya işaret eden Dibeybe, “İtalyan tarafıyla, ortak teknik komitelere, iki ülke arasında imzalanan anlaşmalara ilişkin detayları görüşme fırsatı verilmesi konusunda mutabık kaldık.” dedi.

İtalya’nın komşu ülkeler ile Libya’nın istikrarı konusunda çaba sarf ettiğini kaydeden Dibeybe, verdikleri çabadan dolayı İtalya'ya teşekkür etti.

ARAMA KURTARMA BOTU ALIMI

İki ülke dışişleri bakanlarının da görüştüğüne değinen Dibeybe, “Bugün düzensiz göçmenler ve enerji alanındaki anlaşmaların yanı sıra iki ülke dışişleri bakanları arasında İtalya’dan 5 arama ve kurtarma botu alınması konusunda mutabakat muhtırası imzalandı.” diye konuştu.

Dibeybe, Libya’daki seçim hazırlıkları konusunda ise, Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Abdoulaye Bathiliy’nin geçiş sürecinin sona erdirilmesi ve seçimlerin bir an önce yapılması konusundaki çabalarını desteklediklerinin altını çizdi.

LİBYA ÖNCELİK ARZ EDİYOR

İtalya Başbakanı Meloni ise ilk dış ziyaretlerini Akdeniz bölgesinde yapmasının, Libya’nın İtalya için bir öncelik olduğunu ortaya koyduğunu, ayrıca Akdeniz’in istikrarı, İtalya’nın güvenliği ve Avrupa’nın bu dönemde karşı karşıya kaldığı enerji krizi açısından da bir öncelik taşıdığını söyledi.

Dibeybe ile Libya’daki durumu da ele aldıklarını anlatan Meloni, “İtalya’nın meşru yolu destekleme konusunda istekli olduğunu yineledik ki bu durum ülkenin istikrara kavuşması için haklı olarak gerekli. Siyasi ve güvenlik çerçevesinin istikrara kavuşması, sahip olduğumuz ortaklığın daha yüksek potansiyele ulaşmasını sağlamak için elzemdir. Seçimlerin mümkün olan en kısa sürede yapılmasını umuyoruz.”ifadelerini kullandı.

Libya’nın İtalya için stratejik bir ekonomik ortak olduğunu belirten Meloni, “2021’de ikili ticaret hacmimiz yüzde 180 arttı ve bu olumlu trend 2022’de de devam etti. Bu, Libya’nın şirketlerimiz için stratejik bir pazar olduğu anlamına geliyor.” değerlendirmesinde bulundu.

ENERJİ İŞBİRLİĞİ

Enerji alanındaki iş birliğinin İtalya ile Libya arasında temel bir unsur olduğuna dikkati çeken Meloni, İtalyan enerji firması ENI’nin 1950’lerden bu yana bu ülkeye katkıda bulunduğunu belirtti.

Meloni, “’Green Stream’ hattı gaz tedarik kaynakları için önemli bir araçtır. İtalya, enerjide tüm Avrupa için merkezi bir rolde olmak istiyor ve Libya kilit bir ortak.” dedi.

Meloni’nin heyetinde İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ve İçişleri Bakanı Bakanı Matteo Piantedosi de yer alıyor. İki bakan Libyalı mevkidaşları ile görüştü.