Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin Başbakanlığa seçtiği Fethi Başağa'nın başkent Trablus'a gelmesinin ardından yaşanan silahlı çatışmalara işaret ederek, "Bu terörü, birlik olarak ve söz birliği yaparak yendik." dedi.

"Hukumetena" adlı resmi sosyal medya sayfasında yayınlanan görüntülü konuşmasında Dibeybe, Başağa'nın bu sabahTrablus'a gelmesinin ardından bölgede yaşanan silahlı çatışmalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Konuşmasında Dibeybe, "Bu terörü birlik olarak ve söz birliği yaparak yendik, fitneye sebebiyet vermeye çalışanları engelledik." ifadelerini kullandı.

Emniyet güçlerine güvenliği yeniden sağladıkları için teşekkür eden ve hüzünlü bir gün geçirdiklerini ancak başkentte herkesin iyi olmasından dolayı şükrettiğini dile getiren Dibeybe, "Libyalıların kanının dökülmemesi adına, Trablus'a girmeye çalışanların çıkışları için güvenli bir koridor açılmasına izin verdim." diye konuştu.

Dibeybe, başkentte güvenliğin tamamen sağlandığını belirterek, "Tüm diplomatik misyonlara, ülke temsilcilerine ve büyükelçiliklere Trablus'ta güvenlik durumunun istikrarlı olduğunu ve normal görevlerini yerine getirebileceklerini temin ederiz." dedi.

Yaşanan olaylardan sonra Trablus sokaklarında dolaştığını aktaran Dibeybe, şunları kaydetti:

"Libyalıların gözlerinde, silahlı kişilerin Trablus'a sızma girişiminden sonra korku ve güvensizlik ortamına geri dönülmesinden duydukları endişeyi gördüm ama aynı zamanda umut ve karşı koyma gücünü de gördüm."

"SİYASİ İNTİHAR"

"Siyasi olarak intihar edenlerin" gecenin geç saatlerinde "fitne çıkarma girişiminde bulunduğunu" söyleyen Dibeybe, "Silahlı ve zırhlı araçlarla kente girerek korku saldılar." dedi.

İktidarı ancak seçilmiş bir hükümete devredeceğini yineleyen Dibeybe, "Seçimleri bu yılın ortasında yapmaya hazır olduğumuzu ilan ediyoruz ancak Yüksek Seçim Komisyonunda hala seçimlerin yapılmasını engellemeye çalışan kesimler var." şeklinde konuştu.

Tobruk'taki Temsilciler Meclisi tarafından şubat ayında Başbakan seçilen Başağa, sabah saatlerinde Trablus'a gelmişti.

Daha sonra Ulusal Birlik Hükümeti taraftarları ile Başağa'yı destekleyen silahlı gruplar arasında çatışma yaşanmış bunun üzerine Başağa, Trablus'tan ayrılmıştı.

BAŞAĞA VE DİBEYBE HÜKÜMETLERİ

Libya’da devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin planlanan 24 Aralık 2021'de yapılamaması üzerine, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi 10 Şubat'ta ülkenin batısındaki milletvekillerinin çoğunun katılmadığı bir oturumda Başağa'yı başbakan seçmişti.

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Dibeybe ise Temsilciler Meclisini Cenevre Anlaşması'nda belirlenen yol haritasından ayrılmakla suçlayarak, görevinin başında olduğunu, görevi ancak seçilmiş bir hükümete teslim edeceğini açıklamıştı.

Ülkede yaklaşık 3 aydır Dibeybe ve Başağa'nın liderlik ettiği iki ayrı hükümet bulunuyor.