Gazeteci Mehmet Çek, Berlin merkezli yayın kuruluşu Deutsche Welle'in (DW) Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edildiğini öne sürdü.

Çek, Sabah Gazetesi'nde yer alan makalesinde, DW'nin arkasında Almanya'nın dış kültür, eğitim ve medya politikalarını onaylayıp koordine eden Kültür ve İletişim Dairesi'nin olduğunu kaydetti.

HABERLER DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NIN ONAYINDAN GEÇİYOR

Genel Yayın Yönetmenliği'ni Peter Limbourg'un yaptığı DW'nin yayınlanacak haberleri Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile hazırladığını iddia eden Çek, gündem maddelerinin 17 üyeli yayın konseyinden geçtiğini belirtti.

Çek, "DW'nin yayın konseyinde Dışişleri Bakanlığını temsil eden bir müşteşarın da dahil olduğu siyaset, bilim ve toplumun içinden toplam 17 üye bulunuyor. Konsey Başkanlığı ise Katolik Kilisesi tarafından atanan din adamı Dr. Karl Jüsten tarafından yürütülüyor. Bunun yanı sıra üyeler arasında Protestan Kilisesi ve Yahudi Cemaati tarafından atanan kişiler de bulunuyor" ifadelerini kullandı.

YARDIMLAR PERDE ARKASINDAN YAPILIYOR

Almanya Dışişleri Bakanlığının DW'nin adını objektif bir medya organı olduğu izlenimini uyandırmak için, Kütür ve İletişim Dairesi'nin sorumlu olduğu kurumlar listesinden çıkardığını da belirten Çek, sitede artık dairenin gündem belirlediği kurumlar arasında DW'nin adının bulunmadığına dikkat çekti.

Yaklaşık 3 bin kişi ile Türkçe de dahil olmak üzere 30 farklı dilde yayın yapan DW'nin yaptığı provokatif içeriklerine değinen Çek, "Yayınlarda Almanya'nn hoşuna gitmeyen icraatlar sert şekilde eleştiriliyor. Türkçe yayınlarında da hükümete karşı sert muhalif yayınlar yapılıyor" ifadelerini kullandı.

DEUTSCHE WELLE'YE 391 MİLYON AVRO FON AKTARILDI

Çek, elde ettiği bilgilere dayanarak hazırladığı haberde, Alman hükümetinin 2021 yılında DW'ye 391 milyon avro para aktardığını iddia etti.

Almanya Federal Meclisi'nin 7 Nisan 2011'de DW'nin görevlerini yeniden tanımladığını vurgulayan Çek, tasarıya karşı çıkan tek partinin Sol Parti olduğunu hatırlattı. Çek, Sol Parti'nin Dışişleri Bakanlığının, haberleri ve gündemi belirlerken Savunma Bakanlığı ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı ile birlikte hareket etmesini eleştirdiğini kaydetti.

Çek, Dışişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Kültür ve İletişim Dairesi'nin Deutsche Well dışında, Goethe Enstitüsü, Alman Arkeoloji Enstitüsü, DAAD, Ifa ve Humboldt Vakfının çalışmalarını düzenlediğini kaydetti.