Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada, av sezonu yasağı ve yeni döneme ilişkin bilgi verildi.

2021-2022 dönemine ilişkin balıkçılık av sezonu yasağı tüm denizlerde bugün itibarıyla başladı. Yeni av sezonu Akdeniz hariç tüm denizlerde 1 Eylül'de, Akdeniz'de ise 15 Eylül'de başlayacak.

Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılar bu yasaktan muaf tutuldu. Bu kategorideki balıkçılar, yılın 12 ayı avcılık yapmaya devam edebilecek.

BALIK İHTİYACININ RAHATLIKLA KARŞILANACAĞI İFADE EDİLİYOR

Yasak olan sezonda, gerek küçük ölçekli balıkçılardan gelen balıklarla gerekse yetiştiriciliği yapılan çiftlik balıkları ile yaz sezonu boyunca halkın balık ihtiyacını rahatlıkla karşılayacak imkanın mevcut olduğu belirtiliyor.

Bakanlık, yasa dışı avcılığın önlenmesi kapsamında gerekli denetimleri de sürdürüyor. Bu kapsamda Bakanlık tarafından 2021 yılında 193 bin 608 denetim gerçekleştirilirken kaçak avcılıkla elde edilen 1061 ton su ürününe ise el konuldu, 6 bin 798 kişi ve iş yerine de 27 milyon 597 bin lira idari para cezası kesildi. Ayrıca kurallara uygun avlanmadığı gerekçesiyle el konulan 152 geminin mülkiyeti de kamuya geçirildi.

YASAKLARA RİAYET ÖNEM TEŞKİL EDİYOR

Avlanma yasağının sürdüğü yaklaşık 4,5 aylık dönemde ekonomik faaliyetlerine devam etmek isteyen balıkçılar, Bakanlıktan izin almak ve belirlenen kurallara uymak koşuluyla Türk karasuları dışındaki uluslararası sularda gırgır ve trol yöntemiyle avcılık yapabilme hakkına sahip olacak.

Balıkların üreme ve büyüme döneminde getirilen bu yasaklara uyulması, sürdürülebilir avcılığın devam ettirilmesi ve balıkçıların geleceği açısından da önem taşıyor.

KARADENİZLİ BALIKÇILAR AV SEZONUNA BURUK VEDA EDİYOR

Karadenizli balıkçıların, 1 Eylül'de açılan av sezonunda yüzleri az da olsa hamsiyle güldü, palamut, mezgit ve istavritte ise beklenen avcılık olmadı.

Bazı balıkçılar, gelecek sezon için yırtılan ağlarını örmeye, teknelerini onarmaya şimdiden başladı.

Perşembe Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Ünal Karadeniz av sezonunda umduklarını bulamadıklarını ifade etti. Karadeniz'in dediğine göre palamut sezonu kötü geçti, hamsi avı iyiydi ama kısa sürdü. Sezon içerisinde sadece 35-40 gün hamsi avı oldu. Onun dışında ise hamsi avlanmadı.

Diğer yandan denizden istenen avın olmaması nedeniyle kentteki birçok tezgahta havuz balıkları yer alıyor.

Perşembe'de balıkçılık yapan Erdal Çamaş, sezonun istenildiği gibi olmaması sebebiyle balık fiyatlarının biraz yüksek seyrettiğini söyledi.

Son günlerde tezgahta levrek, somon, çupra ve alabalık gibi havuz balıkları olduğunu belirten Çamaş, bu balıkların kilogram fiyatının 60 ila 120 lira arasında değiştiğini belirtti.