Mısır'ın darbeci Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Sudan’da yaşanan olayların çözümü için çağrıda bulundu.

Şarm eş Şeyh şehrinde düzenlenen 4. Dünya Gençlik Forumu’nda uluslararası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Sisi, Sudan’daki olaylara ilişkin de konuştu.

Mısır resmin ajansı MENA’da yer alan habere göre, Sisi, Sudan’daki gelişmelere dair, “Sudan'daki durum, uygun adımların atılabilmesi için tüm taraflar arasında uzlaşma ve diyalog gerektiriyor." dedi.

Sudan’da taraflara seçim çağrısında bulunan cuntacı Sisi, Mısır’ın Sudanlı taraflara arasında seçimle sonuçlanacak yol haritası anlaşmasını destekleyeceğini belirtti.

Mısır ve Etiyopya arasında krize sebebiyet veren Hedasi Barajı meselesine de değinen Sisi, Etiyopya yönetimine barajın doldurulması ve işletilmesi hususunda yasal bir anlaşmaya varılması çağrısında bulundu.

Mısır'daki insan hakları konusunda sorulan bir soru üzerine cuntacı lider Sisi, ülkesinin bir hukuk devleti olduğunu, düşünce ve ifade özgürlüğünün güvence altına alındığını ve ülkenin ilerlemesine yönelik her türlü gerçek eleştiriyi kabul etmeye hazır olduğunu beyan etti.

SİSİ’NİN DARBESİ

30 Haziran 2013’te Tahrir Meydanı’nda başlayan olaylarda halk medya marifetiyle manipüle ederek olayların büyümesi sağlandı.

3 Temmuz 2013'te dönemin Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, ordunun yeni yol haritasını açıklamış ve anayasası askıya alarak, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yeniden yapılacağı bildirmişti.

Üç gün gibi kısa bir sürede halk medya marifeti ile galeyana getirilmiş, darbenin yolu açılarak Muhammed Mursi devrilmişti.

Mursi yanlıları olayı protesto ederek Rabia ve Nahda meydanlarında oturma eylemi başlatmıştı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı 5 Temmuz'da "Darbeyi Red Cuması" eylemleri düzenlemiş ve askeri müdahaleye karşı çıkan gruplar ve İhvan mensupları büyük bir protesto gösterisi yapmıştı.

Mursi, 17 Haziran 2019 tarihinde yargılandığı duruşma sırasında mahkeme salonunda hayatını kaybetmişti.