2019 yılında ülkesinde darbe girişimini başlatan muhalif lider Juan Guaido, gittiği bir restorandan yaka-paça dışarı atıldı. Gömleği de yırtılan Guaido, çareyi kaçmakta buldu.

Venezuela’da 23 Ocak 2019'da kendini “geçici devlet başkanı” ilan eden ve başta ABD olmak üzere birçok Latin Amerika ile Batı ülkesinin desteğini alan muhalif lider Juan Guaido, dayak yedi.

Yemek yemek için restorana giden Guaido, burada büyük tepki ile karşılaştı. Guaido’yu oturduğu sandalyeden kaldırılan müşteriler, onu restoranın kapısına doğru itmeye başladı.

Bu sırada sandalyeler havada uçuştu. Gömleği yırtılan Guaido, çareyi kaçmakta buldu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun muhalifi olarak bilinen Guaido’nun bu halleri cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı.

MUHALİFLERİ SOKAĞA ÇAĞIRDI

30 Nisan 2019'da Maduro hükümetini devirmek üzere halkı sokağa çağıran Guaido, partisinin ev hapsindeki eski lideri Leopoldo Lopez ile başkent Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınlarında bir grup askerle video çekti.

Guaido, askerleri anayasayı korumak üzere sokağa çıkmaya davet ederken; muhalifler bu çağrı üzerine birçok kentte sokağa çıktı. Caracas'ta askeri birlikler yolları kesti ve ülkede şiddet eylemleri yaşandı.

BAŞARISIZ DARBE GİRİŞİMİ

İktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Birinci Başkan Yardımcısı ve Kurucu Meclis (ANC) Başkanı Diosdado Cabello, devlet televizyonuna telefonla bağlanarak muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

Cabello, hükümet destekçilerine, Bolivarcı devrimleri ve Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayı Miraflores'de toplanmaları çağrısı yaptı.