Tunus’ta siyasi kriz yaşanmasına sebep olan Cumhurbaşkanı Kays Said, Başbakan olarak atadığı Necla Buden ve kabinedeki İçişleri, Savunma ve Adalet bakanlarıyla bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulundu.

Nahda Hareketi lideri ve Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi ile eski Tunus Cumhurbaşkanı Munsif el-Merzuki'nin "seçim ihlalleri işledikleri" suçlamasıyla yargıya sevk edilmelerinin ardından açıklama yapan Said, siyasetin yargıya ve adalete müdahale imkanının olmadığını ifade etti ve “Tunus’ta yıllardan beri siyasetin yargıya nasıl müdahil olduğunu herkes bilir. Siyasetin yargıya müdahale imkanı yoktur” dedi.

Yüksek Yargı Konseyi ile ilgili olarak yargıçların hareketi ve bir takım hükümlere müdahale imkanı sağlayan bir metin hazırlanmış olduğunu ileri süren Kays Said, isim vermeden suçladığı tarafların hassas makamlara gerçekleri gizlemek için bazı kişileri yerleştirdikleri iddiasında bulundu.

Said, o kişilerden birinin “suikastlar, yolsuzluk ve kamu malının talan edilmesine ilişkin konuları içeren dosyaları vermeyeceğini” ifade ettiğini ve bu yapılanların cinai bir suç seviyesine yükseldiğini belirtti.

Kays Said, haklarında yargıya sevk kararı bulunan kişileri ima ederek şu söylemde bulundu:

“Bizler, devrimin hedeflerini gerçekleştirmesi için burada bu kişilere karşı duruyoruz. Eskiden makamları ne kadar yüksek olursa olsun ya da Tunus’un içişlerine müdahale etmelerini istedikleri yabancı taraflarla ilişkileri ne olursa olsun, adalet herkes içindir.”

SEÇİM İHLALLERİ SUÇLAMASI

Tunus resmi haber ajansında, başkent Tunus'taki Asliye Hukuk Mahkemesi Bilgi ve İletişim Bürosu tarafından yayımlanan açıklamaya yer verildi.

Açıklamada, aralarında Nahda Hareketi lideri Gannuşi, eski Cumhurbaşkanı Merzuki, Tunus'un Kalbi Partisi Lideri Nebil el-Karvi, eski Savunma Bakanı Abdulkerim Zubeydi, eski Başbakanlardan İlyas el-Fahfah, Yusuf Şahid, Mehdi Cuma ve Hamadi el-Cibali'nin de bulunduğu 19 kişinin "seçim ihlalleri işledikleri" suçlamasıyla mahkemeye sevk edilmelerine karar verildiği belirtildi.

Ayrıca, mahkemeye sevkine karar verilenlerin sosyal medya aracılığı ile "gayri meşru seçim propagandası" yapmak ve "seçim yasakları döneminde seçim propagandasına devam etmekle" suçlandığı belirtildi.

CUMHURBAŞKANI DARBESİ

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurdu ve milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırdı.

22 Eylül’de yeni kararnameler yayınlayarak yetkilerini genişleten Said yürütme organını da tamamen kendisine bağladı.

Said'in aldığı bu kararlar, ülkede bir tür "istisnai durum" oluşmasına yol açtı.

TUNUS’TA CUMHURBAŞKANI SAİD’İN İSTİŞARE GİRİŞİMİNE BOYKOT

Parlamento’da 22 vekile sahip olan Demokrat Akım Partisi, Kays Said’in başlatmış olduğu istişare girişimini boykot kararı aldığını açıkladı.

Yazılı açıklamada bulunan parti, Tunusluların girilmek istenen bu "siyasi saçmalıktan" uzak durmaları çağrısında bulundu.

Açıklamada, "Demokratik ve anayasal sürecin yeniden kazanılması gerektiği Tunus’ta tek adam yönetimi, despotluk ya da siyasi yolsuzluklar dönemine engel olunması için ulusal demokratik güçlerle birlikte mücadeleyi sürdürmekte kararlı olunduğu" belirtildi.

Tunus’ta yaşananların “devletin çözülmesi süreci” olarak niteleyen açıklamada, bu duruma karşı çıkılması için milli taraflardan sorumluluklarını yerine getirmeleri talep edildi.

Demokrat Akım Partisi ayrıca, 14 Ocak Tunus Devrimi kutlamaları için başkentin merkezi Habib Burgiba Caddesi'nde gösterilere katılacakları belirtti.

Cumhurbaşkanı Said, Aralık 2021 başlarında, Zeynel Abidin bin Ali rejimini (1987-2011) ortadan kaldıran Tunus Devrimi kutlamalarının 14 Ocak yerine 17 Aralık’ta yapılması kararını almıştı.

ULUSAL HALK İSTİŞARELERİ

Kays Said, Ekim 2021’de “Ulusal Halk İstişareleri” adıyla yapılacak girişimi duyurmuştu. İnternet ortamında vatandaşlardan, siyasi, ekonomik ve ülkenin sorunlarına dönük fikirlerini aktarmaları istenen istişarelere ilişkin ilk deneme çalışmaları geçen cumartesi başlamıştı.

Halkın katılımının 15 Ocak’ta resmi olarak başlayacağı istişareler 20 Mart’a dek sürecek. Toplanan istişarelerin sonuçları çeşitli uzmanlardan oluşan bir komisyon tarafından haziran öncesinde açıklanması planlanıyor.