Birleşmiş Milletler raporunda, Myanmar'da askeri darbe sonrasında ekonomideki istikrarsızlığın insanları uyuşturucu ticaretine yöneltmesi ve uyuşturucuyla mücadele çabalarının azalmasıyla afyon üretiminin arttığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisinin (UNODC) raporuna göre, Myanmar'da haşhaş ekim alanları, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 33 genişledi.

Raporda, afyon üretiminin 2020'deki 440 tona kıyasla 2021'de kısmen yükseldiği, ardından 2022'de ani bir artışla 870 tona çıkarak 2 yılda neredeyse 2 katına ulaştığı bildirildi.

UNODC bölge temsilcisi Jeremy Douglas, Myanmar'daki askeri darbeden sonra yaşanan ekonomi, güvenlik ve yönetimle ilgili sorunların çatışmaların devam ettiği bölgelerdeki çiftçilere afyon üretimine geri dönmekten başka fazla seçenek bırakmadığını savundu.

Doğu ve Güneydoğu Asya ile Avustralya’da kayıtlara geçen eroinin neredeyse tamamının Myanmar'dan geldiğini belirten Douglas, Myanmar'ın, Afganistan'dan sonra dünyanın en büyük ikinci afyon ve eroin üreticisi olmaya devam ettiğini aktardı.

Douglas, Myanmar'daki bu durumun yüksek ihtimalle kısa sürede değişmeyeceğini ve ülkeden çıkan afyonun büyük bir kısmının Çin ve Vietnam'a, eroinin ise bölgedeki birçok ülkeye gittiğini ifade etti.

BM'nin tahminlerine göre, Myanmar'da afyon ekonomisinin toplam değeri, bölgede ne kadar satıldığına ve ham afyonun ne kadarının eroin veya diğer uyuşturuculara dönüştürüldüğüne bağlı olarak 660 milyon dolar ile 2 milyar dolar arasında değişiyor.

Myanmar, Laos ve Tayland sınırlarının kesiştiği "Altın Üçgen" adı verilen bölge yıllardır uyuşturucu üretimiyle biliniyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi, Güneydoğu Asya ülkeleri Tayland, Laos ve Myanmar sınır noktasındaki metamfetamin üretiminin son yıllarda artarak devam ettiğini açıklamıştı.