Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, geçen hafta Belçika ve Polonya'ya düzenlediği "Ukrayna" başlıklı ziyaretlerinde, Polonya'da düzenlediği basın toplantısında Putin ile ilgili olarak "Bu adam iktidarda kalmamalı" ifadesini kullanmıştı.

Beyaz Saray, Joe Biden'in bu ifadelerinden kısa bir süre sonra yazılı bir açıklama yapmış, bu ifadelerin Rusya için bir rejim değişikliği çağrısı olmadığını belirtmişti.

Joe Biden ise dün yaptığı açıklamada, "Ben bu konuda geri adım atmıyorum. Putin'in barbarca eylemlerinden duyduğum öfkeyi dile getiriyordum. Ukraynalı aileler ile görüştükten kısa süre sonra bu açıklamayı yaptım. Burada herhangi bir politika değişikliğinden bahsetmiyordum. Ayrıca bu sözler için özür dilemeyeceğim" ifadesini kullandı.

CUMHURİYETÇİLER KIZGIN

Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Üyesi Greg Steube konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Başkumandanımızın yurt dışında ABD'nin politikasını doğru bir şekilde aktaramaması oldukça endişe verici. NATO müttefiklerimize destek için düzenlenen bir seyahat, müttefiklerimizi bir karmaşanın içine attı" ifadelerine yer verdi.

Tennessee Temsilcisi Tim Burchett, Joe Biden'in sözlerini "Biden'ın pervasız açıklaması, Vladimir Putin'in propaganda makinesine yakıt oldu ve NATO müttefiklerimizle birliğimize zarar verdi. Bu sözler tansiyonu fırlatmaktan başka işe yaramadı" ifadesi ile değerlendirdi.

Senato Dış İlişkiler Komitesindeki Cumhuriyetçilerin Lideri James Risch ise CNN'de katıldığı bir programda, Biden'ın konuşma metninin dışına çıkarak sarf ettiği sözlerden endişe duyduğunu söyledi.

ABD'nin en yaşlı başkanı olarak seçilen Joe Biden'ın sözleri, başkanlık görevi için uygun olup olmadığının sorgulanmasına da sebep oldu.

Cumhuriyetçi Ulusal Komite Başkanı Ronna McDaniel sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Biden bu kadar büyük hatalar yapmadan bu kadar önemli bir konu hakkında konuşamıyorsa, hiç konuşmasın daha iyi" dedi.

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesindeki Cumhuriyetçilerin lideri Michael McCaul da CNN'deki bir programda Biden'ın kullandığı ifadelerin Ukrayna'ya savaş uçağı göndermekten daha "provokatif" olduğunu iddia etti.