Çöl Tilkisi Harekâtı ile ABD ile İngiltere Irak’taki bazı hedefleri, dört gün boyunca ağır bombardımana tuttu. Peki, Çöl Tilkisi Harekâtı nedir? 4 gün boyunca neler yaşandı?

ABD ile İngiltere 16-19 Aralık 1998 tarihleri arasında Çöl Tilkisi Harekâtı adı altında Irak’ı bombaladı. Harekatın gerekçesini ise Irak yönetiminin Birleşmiş Milletler Silah Denetim Komisyonunun (UNSCOM) çalışmalarını engelleyerek Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uymaması olarak gösterdi.

İki ülke harekat ile Irak'ın askeri ve güvenlik hedeflerini vurarak bu ülkenin kitle imha silahları üretmesini, depolanmasını ve taşınmasını engellenmek istediklerini açıkladı.

Bağdat'ın verdiği rakamlara göre, ABD ve İngiltere'nin dört gün boyunca toplam 70 saat süren Irak bombardımanları, 70'i aşkın can aldı, yaklaşık 96 kişi de yaralandı.

500 Tomahawk atıldı

4 günlük harekat ABD'ye 488 milyon 270 bin dolar yani yaklaşık 150 trilyon liraya mal oldu.HAva operasyonları sırasında Körfez Savaşı'nda atılan cruise füzelerinden daha fazla füze kullanıldı. Toplam 400-500 Tomahawk cruise füzesi atıldığı belirtilirken füzelerin tanesine 750 bin dolar ödendi.

250 hava saldırısı

İngiltere Başbakanı Tony Blair'in açıklamasına göre Çöl Tilkisi operasyonu çerçevesinde Amerikan ve İngiliz uçakları toplam 500 sorti yaptı, 250 hava saldırısı gerçekleştirildi.

93 hedef vuruldu

Saldırılar sırasında 93 Irak hedefi vuruldu. Bu hedeflerin 30'u Bağdat ve Saddam Hüseyin'in memleketi olan Tikrit'teki kitle imha silahı üretimiyle ilgili tesisler olduğu açıklandı. Fakat sonradan bu açıklamalar asılsız çıktı.

Lazer güdümlü bombalar

Öte yandan 27 hava savunma merkeziyle, 20 komuta-kontrol merkezine, Cumhuriyet Muhafızları'nın bulunduğu 10 birime saldırıda bulunuldu. Cumhuriyet Muhafızları kumanda merkezine ve hangarlara karadan ve havadan lazer güdümlü bombalarla saldırıldı.