ABD Başkanı Joe Biden geçtiğimiz ay Çin'in Tayvan'a saldırması durumunda askeri müdahale sözü, Pekin'den sert bir şekilde yanıt buldu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "ABD yanlış yoldan gitmeye devam ederse, dayanılmaz bir bedel ödemek zorunda kalacak" dedi.

Geniş çapta yankı bulan bu açıklama bir savaş uyarısı olarak kabul edildi. Aynı gün, Çin ve Rusya, Japonya yakınlarında ortak bir nükleer tatbikatı gerçekleştirdi.

Bu olaylar zinciri ABD, Pekin ve Taipei arasında gerginleşen ilişkileri göz önüne sürerken aynı zamanda Tayvan’ın bir kaç yıl içinde işgal edilebileceğinin de sinyallerini veriyordu.

Geçen yıla kadar Hint-Pasifik'teki ABD kuvvetlerine komuta eden emekli amiral Phil Davidson, 2027’e kadar olan zamanı endişe verici bir süreç olarak nitelendiriyor. Bu değerlendirmeyi de Çin’in askeri yetenek ve kapasitesindeki şaşırtıcı gelişmelere bağlıyor.

1927’de başlayıp 1949’da son bulan Çin iç savaşında, Milliyetçi Parti üyeleri Kominist Partililere yenilince ülkeyi terk edip Tayvan’a yerleşiyorlar. Bunun ardından Çin adayı kendine çekmek için hem ekonomik hem de siyasi anlamda yanına çekmeye çalışmış ama bunda başarılı olamamıştı.

Bu başarısızlığın sonucu olarak Tayvanlı yetkililer Çin’in silah kullanarak ülkeye müdahale edeceği görüşünde.

Tayvanlı yetkililerin bu düşüncesinin oluşmasında Rusya’nın Ukrayna işgalinin de önemi bir payı var. Ayrıca ABD, Tayvan’ı Çin’e karşı kullanma konusunda da başarılı bir politika sürdürmüş durumda. ABD Biden öncesi iki ülkenin arasında bir savaş söyleminde bulunmamış olsa da, yeni dönemde artık ABD ve Çin’i savaşa sokabilecek sözler ifade bulmakta. Bu ifadelerin ne derece savaşa dönüşeceği bilenmese de Çin’in Rusya’nın yaptığı hatayı yapmaktansa yeterli güce kavuşunca bu girişimde bulunacağı belirtilmekte.

Emekli Amiral Davinson, 2027 olarak tahminde bulunduğu savaş ihtimalini aynı yılın Çin’İn 100 yıllık askeri inşa hedeflerine ulaşacağı düşüncesi yatıyor. Çin’in askeri olarak yeterli hissedebileceği noktanın 2027 olduğunu vurguluyor. Pentagon da 2027’i yeni bir kilometre taşı olarak nitelendiriliyor.

Bazı analistler ise 2027’e kadar olan sürecin gergin ve her an savaşa hazır bir süreç olduğunun altını çiziyorlar.

Tayvan Savunma Bakanı Chiu Kuo-cheng Çin’in 2025 yılına kadar saldırabileceğini belirtirken son 40 yıl içinde bu derece büyük bir tehdit görmediğinin de altını çiziyor. Tayvan tüm bu senaryoların içinde herhangi bir saldırı için silahlanma yoluna gidiyor. Tayvan’ın ana hedefi 2025 - 2027’ye hazır olmak. Bu sürece kadar hem askeri eğitimleri hemde silah gücüne erişebileceklerini düşünüyor.