Tayvan Dışişleri Bakanı Joseph Wu, Çin'in artık lider Xi Jinping'in iç sorunlarından uzaklaşmak için Tayvan'ı işgal etme olasılığının "daha yüksek" olduğuna inandığını söyledi.

Bir televizyon kanalına röportaj veren Joseph Wu, 2027'yi bu tür bir eylemin büyük olasılıkla gerçekleşeceği kilit tarih olarak belirtti.

Bakanın yaptığı bu açıklama, Çin'in artık her gün Tayvan hava sahasına savaş uçakları uçurmasıyla, Tayvan boğazındaki gerilimin yıllardır hiç olmadığı kadar yüksek olduğu bir zamanda geldi.

Wu ayrıca, Tayvan'ın kendi kendini yönettiğini ancak resmi olarak bağımsızlık ilan etmediği mevcut "statüko" düzenlemesinin, adanın bir gün Çin tarafından asimile edilebileceğini kabul ederek "sonsuza kadar sürmeyebileceğini" söyledi.

Çin'in Komünist Parti tarafından kontrol edilmemiş olmasına rağmen, Tayvan'ı Çin kontrolü altına almak, Çin Başbakanı Xi Jinping tarafından "Çin'in temel çıkarlarının özü" olarak tanımlanıyor.

Bakan Wu, "geçen yılki durumun önceki iki yıla göre çok daha kötü olduğunu" vurgulayarak, "Bana göre 2027, dikkat etmemiz gereken yıl" dedi.