Çin’in kuzeyinde bulunan Hebei eyaletinde bulunan Kinhuangdao’da yapım aşamasında sona yaklaşılan dev bir tahıl üssüne ev sahipliği yapıyor.

366.700 m2’lik devasa bir alana kurulan tahıl ambarlarında 810 bin ton tahıl depolama kapasitesine sahip.

Çin Tahıl Rezervleri Şirketler Grubu tarafından yapımı devam eden dev tahıl üssünde destekleyici tesisler de kurulmuş durumda. Otobüs durakları, yangın söndürme sistemleri, acil müdahale merkezleri gibi birçok imkan bulunmakta bu merkezde.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi, Kırsal Kalkınma Enstitüsü’nde araştırmacı olan Li Guoxiang, ülkenin tahıl rezervinin doğal afetler de dahil olmak üzere olası acil durumlara müdahalede acil durum amaçlı olduğunu kaydetti. Ayrıca Li, kürsel gıda fiyatlarındaki artışın Çin’in tahıl rezerv sistemiyle bir ilgisi olmadığının altını çizdi.

Çinli yetkililer varolan tahıl ambarlarında ülkenin 1,5 yıllık tahıl ihtiyacını karşılayabilicek buğdayı stokladıklarını açıklamışlardı. Yeni yapılan bu devasa ambar üssüyle bu çok daha fazla bir zaman yetebilecek tahıl stoklama imkanına kavuşmuş olacaklar.

ABD Tarım Bakanlığı yayınladığı verilerde Çin’in 2022’nin ortasına kadar dünya mısırı rezervlerinin yüze 69’unu, buğdayın yüzde 51’inin ve pirincin yüze 60’ına sahip olmasını beklediklerini açıklamıştı.

Çinli yetkililerin paylaştığı rakamlara bakıldığında ise son 10 yıl içinde yapılan gıda ithalatı 4,6 kat artmış görünüyor.

Çin aslında sadece tahıl ithal de etmiyor. Sığır eti, domuz et, süt ürünleri ve meyve ithalatı da yapıyor ve bu ürünlerin ithalatında da 2 ila 5 kat artış gözleniyor.