Çin, ABD ile Japonya’ya suçlamada bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, tarafından yapılan açıklama, ABD ve Japonya liderlerinin, yaptıkları online görüşmede Hong Kong, Tayvan ve Sincan bölgelerinde yaşanan sorunları gündeme getirdiği ve ülkelerinin iç işlerini müdahalede bulunduklarını, bu durumun uluslararası hukuk ve ilişkilerinin temel kuralını ihlal ettiği belirtildi.

Bu tavrı kınayan Pekin yönetimi, yaptığı açıklamada, "ABD ve Japonya, Soğuk Savaş zihniyetine saplanarak ülkeler arasında ideolojik karşıtlık ve cepheleşme yaratmaya çalışıyor, başka ülkelerin iç işlerini demokrasi ve özgürlük adına manipüle ediyor, kural bahanesiyle diğer ülkelere zorba ve buyurganca davranıyor." ifadesini kullandı.

Cao, görüşmenin gündem maddelerinden olan Doğu Çin Denizi’ndeki ihtilaflı adaların Çin’in egemenliğinde olduğunu savunarak, “Kimse Çin halkının ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma yeteneğini ve kararlılığını küçümsememelidir." dedi.

BİDEN KİŞİDA GÖRÜŞMESİ

Biden ile Kişida'nın görüşmesinin ardından yapılan açıklamada, ABD ve Japonya'nın Çin'in Doğu Çin Denizi ve Güney Çin Denizi'ndeki statükoyu değiştirme girişimlerinin geri püskürtülmesi için ortak çalışacağı belirtilerek, iki liderin Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarın önemine dikkati çektiği belirtilmişti.

Liderlerin, Çin'in Sincan Uygun Özerk Bölgesi (Doğu Türkistan) ve Hong Kong'daki eylemleri konusundaki endişelerini paylaştığı belirtilen açıklamada, Biden'ın ABD'nin Japonya'nın güvenliğine olan taahhüdünü bir kez daha yinelediği vurgulanmıştı.