Pandemi 3 yılı devirmeye yaklaşırken sıfır tolerans politikası uygulayıp demir yumruk önlemler almaya devam eden Çin'de bu kez Xiamen'de avlanan balıklara swab yöntemiyle Kovid testi zorunluluğu getirildi. Televizyon haberlerinde yetkililerin balıklar, karidesler ve yengeçlerden sürüntü almalarının görüntüleri yayımlandı.

Çin'in güneydoğusunda Tayvan Boğazı'na açılan liman şehri Xiamen'de sadece balıkçılara değil, avladıkları balıklara da swab testi yapılmaya başlandı. Swab testinde sürüntü çubuğuyla ağızdan girilip boğazın arka duvarına kadar ilerlenerek sürüntü alındıktan sonra aynı çubuk burun deliğinden sokulup derine kadar ilerletilip döndürerek çıkarılıyor.

Çin'in sıfır Kovid politikası kapsamında virüsün girebileceği bütün delikleri kapatmak için uğraşan Xiamen yerel yetkilileri, tüm balıkçıların ve avlarının günlük nükleik asit testinden geçmesi talimatını verdi.

DÖNER DÖNMEZ TEST

Xiamen'in 6 ilçesinden biri olan 280 bin nüfuslu Jimei ilçesinin siyaset ve yasa komisyonu, her gün avdan geri döner dönmez balıkçılarla malzemelerinin swab testinden geçmesi gerektiğini, zira bazı balıkçıların denizdeyken yasadışı ticaret yaptığını ya da denizaşırı gemilerle temas kurduğunu, bunun da koronavirüs ithalatıyla sonuçlandığını duyurdu.

BALIKLARA DA TEST YAPILMALI

Yerel medyaya konuşan Xiamen belediyesinin okyanus kalkınma bürosundan bir çalışan, "Şu anda Xiamen şehrindeki tüm insanların nükleik asit testinden geçmesine ihtiyaç var ve yakalanan balıkların da test edilmesi gerekiyor" dedi.

Televizyon haberlerinde yetkililerin balıkların ağızları ve yengeçlerin alt kısımlarından sürüntü almalarının görüntüleri yayımlandı.

Haberlerde herhangi bir virüs izine rastlanıp rastlanmadığı belirtilmedi.

120 MİLYONDAN FAZLA ETKİLEŞİM

Temmuz sonunda yayımlanan swab talimatı bu hafta medyada haber olmasının ardından sosyal medyada alay konusu haline geldi. Weibo'da bu konu için açılan etiket, 120 milyondan fazla kez okundu ve 6 binden fazla kişi tarafından tartışıldı.

UYGULAMA SAÇMA

Kullanıcılar uygulamanın 'saçma' olduğunda sözbirliği ederken, yetkililer daha da ileri gitmeye teşvik edildi. Deniz yaşamının zorunlu sağlık kodu sistemine dahil edilmesi ve uluslararası sulardan Çin'e yolculuk eden balıklara 7 günlük karantina uygulanması gibi öneriler geldi.

KAPANMALARDAN GINA GELDİ

Çin'de sıfır Kovid için kaynak yoğun çabalar çerçevesinde birkaç vaka görülür görülmez şehir çapında ani kapanmalar, seyahat kısıtlamaları, vatandaşlara günlük nükleik asit testi zorunluluğu gibi uygulamalara geçiliyor.

Özellikle kapanmalardan artık vatandaşlara gına gelmiş görünüyor. Son olarak Şanghay şehrindeki bir IKEA mağazasına temaslı müşteri saptanmasıyla ani kapanma emri gelmesi üzerine güvenlikçilerin karantinaya almaya çalıştığı müşterilerin koşarak kaçmasına dair bir video sosyal medyaya düştü.