Çin genelinde en az bir düzine şehir, geçen ay benzeri görülmemiş bir protesto dalgasının ardından COVID-19 kısıtlamalarını hafifletti; Şanghay toplu taşıma testlerini kaldıran son metropol oldu ve Urumçi aylardır ilk kez alışveriş merkezlerini ve restoranları yeniden açtı.

Protestocuların Başkan Xi Jinping'i "sıfır COVID" politikası nedeniyle istifaya çağırdığı Çin'in en büyük şehri Şanghay'da yetkililer Pazar günü, halkın toplu taşıma araçlarını kullanmak veya açık hava alanlarına girmek için artık negatif bir test sonucuna ihtiyaç duymayacağını söyledi.

Hükümet karşıtı protestoların ilk patlak verdiği Sincan bölgesinin başkenti uzak batı Urumçi'de yetkililer kayak merkezlerini ve alışveriş merkezlerini yeniden açtı ve restoranların paket servis için kapılarını açmasına izin verdi. Sinemaların, spor salonlarının ve parkların da kademeli olarak açılmasına izin verileceğini ve mekanlara girmesine izin verilen kişi sayısına sınırlama getirileceğini de söylediler.

Kasım ayındaki protestoları tetikleyen, Urumçi'de kısmen kapatılmış bir binada çıkan yangında 10 kişinin katledilmesiydi. Şehir ağustos ayından beri Çin yönetimi tarafından kilitlenmişti.

Bazı sosyal medya kullanıcıları, yetkililer durumun böyle olduğunu reddetmesine rağmen, kurbanların COVID-19 kısıtlamaları nedeniyle yangından kaçamadıklarını gerçeğini paylaşıyordu. Bu olay sonrası 12 şehirde Covid-19 kısıtlamaları gevşetildi.

Tüm bu gösteri ve yaşananlara karşı Pekin Üniversitesi Birinci Hastanesi'nde uzman olan Wang Guangfa, Global Times Gazetesi'ne yaptığı açıklamada kısıtlamaların hafifletilmesinin "tamamen açılma" olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Diğer Çinli yetkililer en erken Mart ayından önce önemli ölçüde yeniden açılmaya başlamasının olası olmadığını da belirtiyorlar.