Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in uzun zamandıe beklenen Çin ziyareti bugün başladı. Bachelet’in ziyareti 28 Mayıs’a kadar devam edecek.

İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ne giderek Kaşgar ile Urumçi kentlerini ziyaret edecek. Uluslararası kamuoyu Bachelet’in Çin’in insan hakları konusunda kınayacağını umsa da Uygurlular bu kınamanın hiçbir şeyi değiştirmeyeceği görüşünde.
Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan uygur Türkü Cevlan Şirememet nerede olduğunu dahi bilmediği annesi için, “Umarım annemin de nerede olduğunu sorar” diyor Bachelet için.

Türkiye'de yaşayan bir başka Uygur olan Nursimangul Abdureşit, gezinin herhangi bir değişiklik getirebileceğinden umutlu olmadığını ifade ediyor ve zulümün devam edeceğini belirtiyor.

Çin’in BM’nin İnsan Hakları Komiseri Bachelet’e sadece çok iyi bir halkla ilişkiler örneği sunarak göz boyuyacağına inanıyor konuyla ilgili görüş bildiren Uygurlular.

Çin hapishanelerinde 1 milyondan fazla Müslüman esir tutuluyor ve bu hapishanelerde insanlıkdışı muamelemeye tabi tutuluyor.