2022'den bu yana, uluslararası ortamdaki değişikliklerin etkisiyle yuan, milli gelir, ticaret anlaşmaları ve finansal yatırım alanında Rusya'daki en cazip yabancı para birimlerinden biri haline geldi. Xinhua'ya göre, Moskova Borsası'nın Mart 2023'ün başlarında yayınlanan verilerine göre, Şubat ayında ilk kez Çin yuanı, ABD dolarını tartışmasız liderlikten çıkararak Rusya'da en çok işlem gören para birimi oldu.

2022'nin sonunda Rusya Maliye Bakanlığı, NWF'nin varlıkları için yuan'ın azami payının yüzde 30'dan yüzde 60'a çıktığı yeni bir düzenleyici yapıyı onayladı. Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Vladimir Kolychev'e göre, NWF fonlarında avronun payı 2023'te sıfırlanacak, sadece altın, ruble ve yuan tutulacak.

Aynı zamanda, bir dizi Rus finans kurumu da Rus şirketlerinin uluslararası yerleşim birimlerinde yuanın artan popülaritesini doğruladı. Promsvyazbank tarafından hazırlanan bir rapora göre, Mayıs'tan Ekim 2022'ye kadar KOBİ'lerin yüzde 15'i döviz kullandı. Döviz cinsinden ödeme yapanların yüzde 31'i avroyu geçerek yuanı tercih etti.

Tinkoff Bank’a göre ise Çin'deki karşı taraflarla çalışırken iş yuana geçiyor. Bir yıl önce, sınır ötesi işlemlerin ana para birimi dolardı ve yuan cinsinden ödemelerin payı yüzde 10 civarında dalgalandı. 2022'nin başından bu yana yuan cinsinden yerleşimlerin payı yüzde 65'e ulaştı ve artmaya devam ediyor.

Yuan Rus vatandaşları arasında da popülaritesi de artıyor. Basında çıkan haberlere göre, 361 kredi kuruluşundan yaklaşık ellisi yuan cinsinden mevduat açmayı teklif ediyor. Ancak burada da önemli bir artış var. 2022'nin başında bu tür mevduatlar yalnızca 13 bankanın müşterilerine açıktı.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, NWF'de yuan cinsinden varlıkların payındaki artışın nedenlerine ilişkin olarak, dost ülke para birimleri arasında yer alan yuanın büyük ölçüde rezerv para özelliği taşıdığını ve likiditenin yeterli olduğunu kaydetti.

Uzmanlar ise, yuanın Rusya'daki popülaritesinin, Rusya'nın kendi politikasının ayarlanmasından ve Çin-Rus ticaret ve ekonomik işbirliğinin sürekli gelişmesinden kaynaklandığına inanıyor.