ABD Uzay Kuvvetleri kurmay başkanı Korgeneral Nina M. Armagno, pazar günü Sidney'de düzenlenen Avustralya Stratejik Politika Enstitüsü etkinliğinde katılımcılara, Çin'in askeri uydular ve yeniden kullanılabilir teknolojideki gelişmelerinin Amerikan'ın bu alanda nasıl avantajlı olmadığının bir örneği olduğunu söyledi.

Armagno, "Bize yetişip kesinlikle geçmelerinin tamamen mümkün olduğunu düşünüyorum, kaydettikleri ilerleme baş döndürücü, şaşırtıcı derecede hızlı."dedi.

Armagno'nun gözlemi, Çin'in büyüyen uzay programı için önemli bir kilometre taşı olan bu hafta uzay istasyonuna seyahat etmek üzere üç astronotla birlikte bir roket fırlatmaya hazırlanırken geldi.

Çin ve ABD, 2030 yılına kadar aya astronot göndermeyi hedefliyor.

Bu ayın başlarında Uzay Kuvvetleri, ABD Hint-Pasifik Komutanlığı veya INDOPACOM ile Hawaii'de 21 sivil ve Muhafız konuşlandırılacağını duyurdu. Bu, en yeni hizmet şubesi için kıta ABD'si dışındaki ilk görevlendirme ve Muhafızlar ilk kez bölgesel bir muharip komutanlığın parçası oldular. Hareket, ABD ulusal güvenlik stratejisinin, özellikle uzayda "yakın akran" ülkelerle artan rekabeti giderek daha fazla vurgulaması nedeniyle geldi.

Çin'in Ay keşif programının başkanı Ye Peijian gibi Çinli yetkililerin, ayı Güney Çin Denizi'ndeki çekişmeli topraklara benzettikleri kayıtlara geçti.

Peijian'ın 2017'de yaptığı bir konuşmada, toprak iddialarının merkezi haline gelen kara şeritlerine atıfta bulunarak, "Evren bir okyanus, ay Diaoyu Adaları, Mars Huangyan Adası. Gücümüzün yettiği halde şimdi oraya gitmezsek, o zaman torunlarımız bizi suçlar. Bu da yeterli bir sebep." dedi.

ABD Uzay Kuvvetleri kurmay başkan Armagno etkinlikte yaptığı konuşmada, "[Çin] hem uluslararası düzeni yeniden şekillendirme niyetinde hem de bu hedefe ulaşmak için ekonomik, diplomatik, askeri ve teknolojik gücü giderek artan tek ülkedir." dedi.

Uzay Kuvvetleri'nin uzay operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı General David Thompson, Çin'in Amerika'nın uydularına zarar verebilecek sinyal bozucular ve lazerler gibi çok çeşitli teknolojiler geliştirdiğini ve kullandığını söyledi.

Washington'daki bazı politika uzmanları, Uzay Kuvvetlerinin Çin ve Rusya'dan gelen uzay tehditlerini karşılayabilecek donanıma sahip olmadığına inanıyor.