Çin Long March-2C taşıyıcı roketiyle uzaya 3 tane iletişim test uydusu gönderdi. Çin, başarıyla gönderildiğini duyurduğu uyduların Alçak Yer Yörüngesi’ndeki ieltişimin test edilmesi ve doğrulanmasını sağlayacağını açıkladı.

Alçak Yer Yörüngesi Dünya’ya 2 bin kilometrede mesafade yer alıyor. Bununla birlikte Orta Yer Yörüngesi ve 35 bin kilometreye kadar ulaşabilen Yüksek Yer Yörüngesi bulunmakta. Alçak Yer Yörüngesi maliyet olarak daha düşük olması sebebiyle daha çok tercih ediliyor. Yer yörüngesinde ortalama 3 bin uydu olduğu biliniyor.

Çin’in uzaya gönderdiği bu 3 uydu ile, araştırma, haritalama, çevre koruma,sijital kırsal kalkınma, kentsel güvenlik ve ticari uzaktan algılama veri hizmetleri sağlıyor. Çin gönderdiği son üç uydu ile 417’inci uydusunu da yörüngelerine oturtmuş bulnuyor.

Uzaktan algılama ise genellikle nesneleri algılamak için sensör teknolojilerinin kullanımını ifade ediyor. Uzaktan algılama uyduları ise Dünya’dan yansıyan enerjiyi algılayarak veri topluyor.

ÇİN UYDUSUNDAN ABD'YE MESAJ

Çin’in 417’inci uydusunu ABD Başkanı Biden’ın Güney Kore ve Japonya ziyareti öncesi göndermesi ise bazı uzmanlar tarafından bir mesaj niteliği taşıdığı belirtiliyor. Biden bölgede ekonomik ve güvenlik görüşmeleri amaçlı bulunuyor.