Şinhua'nın haberine göre, Dışişleri Bakanı Vang, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD'li mevkidaşı Joe Biden'ın 18 Mart'ta yaptığı çevrim içi görüşmeye dair yerel medyaya değerlendirmede bulundu.

Bakan Vang, ABD'nin Çin'in Ukrayna'ya savaş açan Rusya'ya yönelik tavrını netleştirmesi gerektiğine yönelik eleştirilerine cevap olarak, "Pekin'in tarihin doğru tarafında durduğu" görüşünü dile getirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, telefon görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, "Çin, tarih kitapları yazılırken nerede duracağı konusunda bir karar vermeli." demişti.

Çin'in daima barışı savunduğunu ve savaşa karşı çıktığını vurgulayan Vang, bu tutumun Çin'in tarihi ve kültürünün olduğu kadar dış politikasının da parçası olduğunu ifade etti.

Vang, Çin'in, sorunun doğasına uygun olarak adil ve objektif tutumla bağımsız hükümlere varmayı sürdüreceğinin, herhangi dış baskı ve zorlamayı, kendisine yönetilen temelsiz suçlama ve şüpheleri kabul etmeyeceğini vurguladı.

Video konferansta Şi'nin, Çin'in Ukrayna konusundaki iki boyutlu çözüm önerisini ortaya koyduğunu belirten Vang, “Öncelikle, tüm aktörler, tarafları diyalog ve müzakereye zorlayarak çatışmaların sonlandırılmasını, sivil kayıpların ve insani krizin önlenmesini sağlamalı. Kalıcı çözüm ise Soğuk Savaş zihniyetini reddedip, blok cepheleşmesinden kaçınarak Avrupa'da uzun vadeli barış için dengeli, etkili ve sürdürülebilir güvenlik mimarisinin oluşturulmasına bağlı." dedi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile ABD Başkanı Joe Biden 18 Mart'ta video konferans görüşmesi gerçekleştirmişti. Görüşmede liderler Ukrayna krizi konusunda görüş alışverişinde bulunmuştu.