Ekonomik kriz içerisinde ezilen Sri Lanka halkı yaşadıkları sıkıntılara cevap bulamayınca günlerce süren gösterilerle sokağa döküldü. Olaylar sonucu 8 kişi hayatını kaybederken 200’den fazla kişi de yaralandı.

Gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesi sounucu Başbakan Rahinda Majapaksa istifa etti ve yerine muhalefet parti lideri Ranil Wickremesinghe’e geçti. Bu değişim ülkedeki olayları biraz olsun yatıştırsa da sorunların çözümüne yetmedi. Ülkenin kreditörlere olan 50 milyar dolardan fazla borcu ödeyememesi ülkeyi temerrüde düşürdü. Sri Lanka hükümeti her nekadar da resmi olarak temerrüd demese de ülke borçlarına taksit yapılmadığı sürece ödeme yapmayacağını resmi yollarla açıkladı.

EN BÜYÜK BORÇ ÇİN’E

Ülkeye en fazla borcu ise Çin verdi. 6,5 milyar dolarlık alacak ile Çin sırada bekleyen ilk ülke oldu. Hindistan ise Sri Lanka’nın 3 milyar dolardan fazla yardım yaparken en az 2 milyar dolarlık kredinin geri ödenemsini erteledi. Bu yardım Sri Lanka’nın İMF’nin kapsını çalmasını engelleyemedi ve ülke İMF ile masaya oturmak zorunda kaldı. Çin ise Kovid-19 ile mücadele kapsamında Sri Lanka meselesi ile yeteri kadar ilgilenemediği belirtiliyor.

İMF’YE ÇİN’DEN ONAY

Sri Lanka Maliye Bakanı Ali Sabri’nin yaptığı açıklamada Çin Büyükelçisi Qui Zhenhong’un Sri Lanka’nın İMF ile görüşmelerine destek verdiğini açıkladı.Sri Lanka'nın borçlanmasında Çin eleşri oklarının hedefinde olmuştu. Tüm bu eleştirilere rağmen bir kuşak bir yol projesi üzeride olan Sri Lanka'nın yaşadığı problemler için önemli bir adım Çin tarafında görülmedi.

İMF GÖRÜŞMELRİNDE SONA DOĞRU

Sri Lanka’nın İMF ile olan görüşemelerinin ise birkaç içinde sonuçlanacağı belirtiliyor. İMF’nin sözcüsü Gerry Rice, "Bu nedenle, IMF politikaları doğrultusunda Sri Lanka'ya yardım etmeye kararlıyız ve orada karşı karşıya kalınan krizin zamanında çözülmesini destekleyeceğiz." dedi.

PEKİ YA HALK?

Uluslararası Para Fonu’ndan gelecek olan açıklama başbakanlık koltuğunun değişmesi Sri Lanka’lıların devam eden öfkesini bastırıp bastıramayacağı ise merak konusu.