Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Mısır Cumhurbaşkanı Abdel-Fattah al-Sisi ile yaptığı görüşmede Pekin'in Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi ile bağlantılı projeler de dahil olmak üzere Mısır'ın altyapı projelerine yatırım yapmaya devam edeceğini söyledi.

Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang, Etiyopya, Gabon, Anglo ve Benin'i kapsayan bir haftalık Afrika turunun son durağı olan Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve mevkidaşı Sameh Shoukry ile Pazar günü Kahire'de görüştü.

Ortak bir basın toplantısında Shoukry, görüşmelerin Çin-Mısır bağları ve hayati bir sektör ve Kuzey Afrika ülkesinin ana milli gelir kaynaklarından biri olan Mısır'a yönelik Çin turizmini artırmaya yönelik olduğunu söyledi.

Mısır turizmi, son yıllarda Covid-19 salgını ve Rusya-Ukrayna savaşı dahil olmak üzere küresel krizlerin ortasında can çekişiyor.

El-Sisi ile yaptığı görüşmede Qin, Pekin'in Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi ile bağlantılı olanlar da dahil olmak üzere Mısır'ın altyapı projelerine yatırım yapmaya devam edeceğini söyledi.

Çin, Süveyş Kanalı Ekonomik Bölgesi ve Kahire'nin doğusunda inşa edilen Yeni İdari Başkent de dahil olmak üzere Mısır devleti tarafından yürütülen projelere milyarlarca dolar yatırım yaptı.

Çin, Afrika'ya aşı tedarik etti ve Covid-19 salgını sırasında Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da Afrika Hastalık Kontrol Merkezi için yeni bir genel merkezin inşasını finanse etti.

Yeni merkez, Qin'in ziyareti sırasında geçen hafta açıldı.

Çin'in son yirmi yılda altyapı projelerine yaklaşık 160 milyar ABD doları yatırım yaptığı Qin'in Afrika gezisinin, Pekin'in geçen ay Washington'da ABD başkanı Joe Biden ile birkaç Afrikalı lider arasında yapılan zirveye tepkisi olduğuna inanılıyor.

Biden, sağlık, altyapı, iş ve teknoloji sektörlerinde devlet finansmanı ve özel yatırım sözü vermişti.