Güneydoğu Asya ülkesi Laos Başbakanı Phankham Viphavanh, ticareti artırmak amacıyla Laos'u güney Çin'e bağlayan 5,9 milyar dolarlık Çin yapımı demiryolunun ilk seferini gerçekleştirdi.

Lao haber ajansının aktardığına göre, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ve Lao'daki mevkidaşı Thonggloun Sisoulith tarafından başkentlerinden bir video bağlantısı üzerinden düzenlenen açılış töreninin ardından ilk tren Vientiane'den yola çıktı.

Her iki hükümet de Lao'nun başkenti Vientiane'den Çin'in güneybatısındaki Kunming'e kadar olan bin 35 kilometrelik hattın ekonomik büyümeyi desteklemek için kullanılacağı iddia edildi.

Ancak yabancı uzmanlar, Laos'un geri ödemekte zorlanabileceği kadar borç aldığını ve Çin’in iç işlerine müdahale etmesinin olası olduğu konusunda ülkeyi uyardı.

Demiryolu, Pekin'in Kuşak ve Yol Girişimi kapsamında Asya, Afrika ve Pasifik'te limanlar, demiryolları ve diğer tesisler inşa etmeye yönelik yüzlerce projeden biri olarak öne çıkıyor.

Kunming-Vientiane demiryolu, Çin'i Tayland, Vietnam, Myanmar, Malezya ve Singapur'a bağlayan gelecekteki olası bir ağda bir bağlantıdır. Bu, güney Çin'in limanlara ve ihracat pazarlarına daha fazla erişim sağlayacaktır.

Laos’un yatırımlarının yüzde 60’ı Çin tarafından finanse ediliyor ve karının büyük bir kısmı Çin’e gidiyor.

Laos aldığı paraları geri ödeyemezse Çin demiryollarını kendi işletme hakkına sahip.

Çinli müteahhitler, bu yıl 2028 yılında tamamlanacak olan ve Tayland, Laos ve Çin’i birbirine bağlayacak yüksek hızlı demiryolu hattının inşasına başladı.