Çin, ABD’nin Doğu Türkistan’dan ithalatı yasaklamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, kararın piyasa ekonomisi ilkelerine ve uluslararası ticaret kurallarına aykırı olduğu görüşünü dile getirdi.

ÇİN'DEN ABD'YE KINAMA

Kararı kınadıklarını ve kabul etmediklerini, ABD'yi hatasını derhal düzeltmeye davet ettiklerini belirten Sözcü Vang, "Çin, kurumları ve işletmelerinin meşru haklarını ve çıkarlarını güvenceye almak için gerekli tüm tedbirleri kararlılıkla alacaktır." ifadesini kullandı.

Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'nde Uygur Türkleri ve diğer dini azınlıkların zorla çalıştırılması yoluyla ürettiği malların ABD'ye ithalatının yasaklanmasını öngören tasarı, 14 Aralık'ta, Temsilciler Meclisinde oy birliğiyle kabul edilmişti.

Senato'da tasarı kabul edildiği gün ABD Hazine Bakanlığı, dün aralarında drone üreticisi DJI'nin de olduğu 8 Çinli teknoloji firmasını yaptırım kara listesine eklemişti. Hazine Bakanlığından yapılan açıklamada, söz konusu 8 şirketin Çin'deki etnik ve dini azınlıkların, özellikle Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki ağırlıklı olarak Müslüman Uygur azınlığının biyometrik gözetimini ve takibini etkin şekilde destekleyecek teknolojileri geliştirdiği ifade edilmişti.

Tasarı, yasalaşması için ABD Başkanı Joe Biden'ın onayına sunulacak.

DOĞU TÜRKİSTAN’DAN İTHALATA YASAK