İngiliz makamları dün aldığı bir karar ile ülkedeki resmi dairelere "hassas bölgelere" Çin yapımı güvenlik kameraları yerleştirmeyi durdurma talimatı verdi.

İngiltere'den gelen bu karar, hükümetin güvenlik nedenleriyle Çinli şirketlerle daha güçlü bir şekilde başa çıkma çabalarının ortasında geldi.

Geçtiğimiz hafta İngiliz yetkililer Çinli bir şirketin İngiltere'nin en büyük yarı iletken üreticisi Newport Wafer Fab'ın çoğunluk hissesini satın almasını engellemişti.

İngiliz İnsan Hakları kuruluşu olan Big Brother Watch'a göre, İngiltere'deki çoğu hükümet kuruluşu Çin firması olan Hikvision veya Dahua tarafından yapılan güvenlik kameralarını kullanıyor.

Geçtiğimiz Temmuz ayında, 67 milletvekili ve lordlar kamarasından oluşan bir grup Londra'yı, Sincan'daki Uygur azınlığa karşı hak ihlallerinde suç ortağı olduğuna inanılan iki şirket tarafından yapılan gözetleme ekipmanlarının satışını ve kullanımını yasaklamaya çağırmıştı.

Ancak İngiliz hükümeti dün aldığı kararla, iki şirkete tam bir yasak getirmedi, bunun yerine Çinli şirketler tarafından üretilen "görsel gözetleme sistemlerini" kullanmamaya çağırdı. Çin yasalarına göre bu şirketler istihbarat paylaşımı yapabiliyor.

Hükümet, bu kameraların devlet dairelerindeki "temel ağlara" bağlanmaması gerektiğini ve bakanlıkların planlanmış güncellemeleri beklemek yerine kameraları değiştirmeyi düşünmeleri gerektiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı Oliver Dowden, Parlamento'ya yaptığı açıklamada, "Birleşik Krallık'a yönelik tehdit ve bu sistemlerin artan yeteneklerinin ışığında, ek kontrollere ihtiyaç duyulduğu" sonucuna vardı.

Dışişleri Bakanı Dowden, Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal İstihbarat Kanunu'na tabi şirketlerin kameraları ürettiğini belirterek, "Bu nedenle, yönetimlere bu tür ekipmanları hassas bölgelere konuşlandırmayı bırakmaları talimatı verildi" diye de ekledi.

İngiltere'de tahminen 1,3 milyon Hikvision kamerası çalışır durumda.

Çinli Hangzhou Hikvision Digital Technology ve Zhejiang Dahua Technology şirketleri Müslüman Uygurları gözetlemek için kullanıldığı iddiaları da gündemdeki yerini koruyor.

Üç yıl önce ABD, Hikvision ve Dahua'yı Çin'deki bir grup şirket ve kamu güvenliği bürolarıyla birlikte kara listeye aldı ve Amerikalı yetkililer onların Sincan'da "insan hakları ihlalleri ve suiistimallerine" karıştıklarını açıklamıştı.

ABD buna ek olarak yangın tespit amaçlı olarak kullanılan dronları Çin yapımı olduğu ve istihbarat topladığı gerekçesi ile kullanımını bırakmış bu durum da Kaliforniya'daki yangınların çok daha etkili olmasına ve ülkenin mülyonlarca dolar kaybetmesine neden olmuştu.