Çin, 2028 yılına kadar ayda ilk üssünü inşa etmeyi planlıyor. Çin bu girişimiyle NASA'nın uzay araştırmalarındaki hakimiyetine meydan okuyor.

Çin'in inşaa edeceği Ay'daki üssün muhtemelen nükleer enerji ile çalıştırılacağı belirtiliyor. Temel konfigürasyonu, tümü 6, 7 ve 8 misyonları tarafından inşa edilecek olan bir iniş aracı, besleme hunisi, yörünge aracı ve geziciden oluşacağı belirtiliyor.

Çin'in ay keşif programının baş tasarımcısı Wu Weiran, bu hafta başlarında devlet yayın kuruluşu CCTV ile yaptığı bir röportajda, "Astronotlarımız muhtemelen 10 yıl içinde aya gidebilecek" dedi. Weiran, açıklamasında Nükleer enerjinin, ay istasyonunun uzun vadeli, yüksek güçlü enerji ihtiyaçlarını karşılayabileceğini de aktardı.

Çin, son yıllarda aya sondalar göndererek, kendi uzay istasyonunu inşaa ederek gözünü Mars'a dikerek uzaydaki emellerini bir üst noktaya taşıdı. Çin'in planları onu ABD ile doğrudan rekabete soktu.

NASA'nın Kızıl Gezegen'de bir çalışması var ve Apollo programının 1970'lerde sona ermesinden bu yana ilk kez bu on yıl içinde astronotları aya geri döndürmeye çalışıyor.

Hem Çin hem de ABD, yalnızca insanları aya göndermek için değil, aynı zamanda ay yüzeyinde yaşamı besleyebilecek veya Mars'a uzay aracı gönderebilecek kaynaklara erişmek için milyarlarca dolar harcıyor.

2019'da Çin, ayın uzak tarafına bir gezicisi iniş yapan ilk ülke oldu ve daha sonra ilk ay ordan aldığı örneklerini geri getirdi. Üssün, bilim adamlarının su bulmak için en iyi yer olduğunu düşündükleri bir alan olan, ayın Güney Kutbu'ndaki ilk karakol olması amaçlanıyor. NASA da ayın o kısmını hedefliyor. Çin, sonunda üssü uluslararası bir araştırma istasyonuna dönüştürmeyi hedefliyor.