Çarşamba günü China Times'a konuşan Chiu, Çin'in şu anda askeri kapasitesinin olduğunu, ancak üç yıl içinde bir işgal başlatmaya tamamen hazır olacağını söyledi. Chiu mevcut gerilimleri son 40 yılın en kötüsü olarak nitelendirdi.

The Guardian'ın haberine göre, şu an kapasitesi var ama başka birçok şeyi hesaba katmak zorunda olduğu için kolay kolay savaş çıkarmayacaktır diyen Chiu ayrıca ''Bu hazırlıkların çok uzun sürmeyeceğini 2025 yılında işgal girişimi ile karşı karşıya kalacağımızı düşünüyorum'' ifadelerini kullandı.

Pekin , Cuma gününden beri Tayvan'ın hava savunma bölgesine yaklaşık 150 savaş uçağı gönderdi.

Pekin, Tayvan'ı Çin'in bir eyaleti olduğu gerekirse zorla geri alacağını ve demokratik olarak seçilmiş hükümetinin ayrılıkçı olduğunu söyledi. Tayvan cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, Tayvan'ın “maceracı” olmayacağını, kendisini savunmak için “ne gerekiyorsa” yapacağını yazdı.

Chiu'nun yorumları, Tayvan yasama meclisinin 240 milyar T$'lık (8.6 milyar$) özel savunma bütçesi tasarısını gözden geçirmesinin ardından geldi.

Savunma bütçesinin yaklaşık üçte ikisi, yerli füzeler ve "yüksek performanslı" gemiler için diğer 148.9 milyar T$'lık kısmı ise seri üretim planı da dahil olmak üzere, kara tabanlı füze sistemleri gibi gemi karşıtı silahlara harcanacak.

Savunma bakanlığı teklifin önsözünde, Çin'in özellikle özel kuvvetler ve amfibi savaş gemilerine yönelik artan askeri harcamaları ile Tayvan yakınlarındaki faaliyetlerini hızlandırdığına dikkat çekti.

"Askeri tehditler ve provokasyon eskisinden daha da fazla" diyen Chiu, herhangi bir krizin hızla tırmanmasının muhtemel olduğunu da sözlerine ekledi.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından, 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

PEKİN'DEN TEK ÇİN VURGUSU

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Çin'i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakilen diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.