Radyo France'te yer alan haberde, Fas ve Cezayir'in Nijerya gazını Avrupa'ya taşımak için kıtalararası bir boru hattı inşa etmek istemesi nedeniyle büyük bir rekabet içinde olduklarını belirtti.

Radyo haberinde, şu anda Rus gazına alternatif arayan Avrupa ülkelerini güçlü bir şekilde kendine çeken Cezayir'in, Nijerya'dan yılda 30 milyar metreküpten fazla gaz taşıyarak uluslararası gaz sahnesindeki konumunu güçlendirmek istediğini belirtti. Bu kapsamda geçtiğimiz Temmuz ayında Nijerya gazını Avrupa'ya taşıyacak Trans-Sahra Gaz Boru Hattı projesi için Nijerya ve Nijer ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Bununla birlikte, Nijerya'daki gaz kaynaklarını dört gözle bekleyen tek ülke Cezayir değil, çünkü Fas da geçen Eylül ayında, Batı Afrika ve Avrupa'ya gaz tedarik etmek için kendisini Nijerya'ya bağlayan bir doğal gaz boru hattı projesine ilişkin bir memorandum imzalamıştı.

Radio France, her birinin fiyatı on milyarlarca avro olan iki boru hattı projesinin avantajlarının ve dezavantajlarının olduğunu belirtti. Cezayir doğal gaz boru hattı projesi, gaz sahalarının bulunduğu Nijer Deltası ile Kuzey Nijerya arasında yüzde 70'i tamamlanmış olarak en gelişmişi gibi göründüğü de haberde belirtildi.

Nijerya-Fas doğal gaz boru hattı için en az on iki ülkeyle karşılaştırıldığında, yalnızca üç ülkeyi geçtiği için, yolu Fas'ın rakip projesinden daha doğrudan olmasını bir avantaj olarak gören radyo bu özelliği aynı zamanda zayıf bir nokta olarak da görüyor. Tabii ki, Cezayir Sahra-ötesi doğal gaz boru hattı, ilgili ülkelerle daha az müzakere gerektiriyor, ancak yalnızca tek bir çıkış sunuyor o da Avrupa. Fas projesi ise yolunda düzinelerce ülkeye gaz sağlayacak bir özelliği de beraberinde taşıyor.

Her iki parçanın da büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu radyonun haberinde yer alıyor. Cezayir hattı için Boko Haram ve Batı Afrika'daki İŞİD örgütü de dahil olmak üzere çok sayıda silahlı grubun faaliyet gösterdiği bölgelerden geçecek boru hattının güzergâhının emniyete alınması gerekliliğine vurgu yapılıyor haberde. Fas hattı için ise Atlantik Okyanusu'ndaki deniz sirkülasyonu maliyetlerinin ikiye katlandığı belirtiliyor.

Bu hatların oluşturulabilmesi için de herseyden önce bir finansman desteği gerekliliğine vurgu yapılıyor. Ayrıca Fas yada Cezayir üzerinden olan bir hattın Avrupa'ya enerji taşımasının çok kısa bir zamanda çözülemeyeceği de bilinen bir gerçek. Avrupa bu kısa süreçte kendisine bu kış ve bir sonraki kış için kaynak bulmak zorunda.

Moritanya'daki "Genç Demokratik Birlik" partisinin başkanı Gedo Ould Ahmed, yaklaşık dört yıl önce partisinin kapatılması kararını protesto etmek için üç gün önce açık uçlu açlık grevine başladı.

Ould Ahmed Çarşamba akşamı yaptığı basın açıklamalarında, İçişleri Bakanlığı'nın Yüksek Mahkeme'nin partisini kapatma kararını iptal etme kararını uygulamayı reddetmesi üzerine açlık grevine başlama kararı aldığını söyledi.

Yargıtay'ın İçişleri Bakanlığı'nın hukuka aykırı ve gayrimeşru olarak aldığı kapatma kararının geçersizliğine ilişkin olarak partisi ve diğer bir grup siyasi parti lehine kesinleşmiş bir karar verdiğine dikkat çekti.