Moskova yönetimi, ABD ve NATO’nun Rusya’nın “gerginliği azaltma önlemlerini” uygulaması, Minsk Anlaşmalarına yaklaşımını yeniden gözden geçirilmesi ile ilgili talepleri ve işgal altındaki Kırım konusunu müzakere etmeyecek. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya ve ABD arasındaki görüşmelerin ayrıntılarını açıkladı.

Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi’nde Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu arasında “güvenlik garantileri” konferansı gerçekleşiyor. Görüşmelere ilişkin, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov açıklaması hakkında, “ABD ve diğer NATO ülkelerinin topraklarımızda bazı gerilimi azaltma önlemleri almamız yönündeki taleplerinin tartışma dışı kaldığını söyleyebilirim. Bu, başarısızlığa mahkum olmak değildir. Bugün ABD, örneğin Minsk Anlaşmalarının yeniden gözden geçirilmesi ile ilgili görüşümüzü değiştiremez. Hatta Kırım konusunda böyle bir şeyden bahsetmek istiyorlarsa, bunun da tartışma şansı yok” ifadelerini kullandı.

“RUSYA VE ABD’NİN GÖRÜŞLERİ ZIT”

Ryabkov, tarafların bu konulardaki çelişkisinin “radikal, zıt” olduğunu vurguladı. Cenevre’deki güvenlik meseleleriyle ilgili Rus-Amerikan görüşmelerinin ilk turu 9 Ocak’ta dar bir formatta gerçekleştirildi. 10 Ocak’ta çalışmalar geniş formatta devam edecek. 12 Ocak’ta Brüksel’de Rusya-NATO Konseyi toplantısı ve 13 Ocak’ta Viyana’da Rusya Federasyonu ve AGİT temsilcileri arasında müzakereler yapılacak.