Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin sona ermesi adına Türkiye diplomasi görüşmeleri yapmaya devam ediyor. Dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşen Mevlüt Çavuşoğlu, bugün de Lviv'de Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ile görüştü.

Görüşme sonrası basın toplantısı düzenleyen ikili, önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmenin ardından, "İnsanların ülkelerini terk ettiğini gördük. Bu savaşın durdurulması akan gözyaşı ve kanın durdurulması gerekiyor. Biz ilk günden beri çabalarımızı sürdürüyoruz. Antalya'da iki bakanı bir araya getirdik. Belarus görüşmeleri sürerken bizim çabalarımız da devam ediyor. Dün Moskova'daydım. Oradaki görüşme hakkında Sayın Kuleba'ya bilgi verdim" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü belirten Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımız bugün Zelenski'nin ardından Sayın Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye başından beri ilkeli bir tutum sergiledi. Vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştirdik. Ukrayna yönetiminden çok yardım gördük, kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin ateşkes olmasını istediğini belirten Çavuşoğlu, "Temennimiz öncelikle Mariupol ardından Ukrayna genelinde bir ateşkesin tesis edilmesi. Kuleba ve Lavrov'un bir kez daha bir araya getirmekten mutlu oluruz ancak bir an önce liderler düzeyinde bir toplantı olması gerek. Bu toplantıya da ev sahipliği yapmak isteriz. Savaşlar hakkında bir şey demek zor ancak bu görüşmeler sonrası ateşkes umudumuzun arttığını söyleyebiliriz" açıklamasını yaptı.

Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski görüşmesi ile ilgili olarak Çavuşoğlu, "Liderler seviyesindeki görüşme için tahminde bulunmak ve bir tarih vermek zor. Buna liderler karar verecek. Tahliyeler için çalışmalar sürüyor. On binlerce sivil hala daha şehirde. Mariupol'de 100'den fazla vatandaşımız bulunuyor. Mariupol'de insani ateşkes teklifi Antalya'da Kuleba'dan gelmişti biz de şiddetli bir şekilde desteklemiştik. Ama bugüne kadar bunu sağlayamadık. Rusya insanları Mariupol'den çıkarmak istediklerini Ukrayna'nın engellediğini söylüyor. Ukrayna ise tam tersini söylüyor, Rusya'nın engel olduğunu belirtiyor. Biz de şöyle bir teklifte bulunduk. Burada uluslararası kuruluşlar, Kızılhaç Örgütü, BM İnsani Örgütü olan OCHA ve de Türk Kızılayı gözlemci olsun, 24 saatlik ateşkes olsun, koridor açılsın, bunun işleyip işlemediğini de insani kuruluşlar gözlemlesin dedik" dedi.

TÜRKİYE'NİN GARANTÖR OLMASINI İSTİYORUZ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise, "Kararlılığınız, cesaretiniz ve şahsen ziyaretiniz, Türkiye'nin aktif bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor. Türkiye'yi garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz" dedi.

Dmitro Kuleba, Mevlüt Çavuşoğlu'na Ukrayna vatandaşlarının Bayraktar TB2'e şarkı bestelediğini anımsattı. Çavuşoğlu konu ile ilgili olarak, "Bayraktar SİHA'ları Ukrayna tarafından Türkiye'deki bir şirketten alındı. Bayraktar TB2 SİHA'larının Ukrayna'da çok popüler olduğunu ve bununla ilgili şarkı ve kliplerinin tüm dünyanın izlediğine şahit olduk. Biz başından beri Ukrayna'nın yanındayız ve olmaya da devam edeceğiz. Türkiye ilkeli tavrını sürdürecek" açıklamasını yaptı.