Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai ile Türkiye-Tayland İkinci Ortak Eylem Planı'nın imza töreninin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Pramudwinai'yi ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu dile getirerek bu yıl Türkiye-Tayland diplomatik ilişkilerinin 65'inci yılının kutlandığını belirtti.

Çavuşoğlu, Pramudwinai ile 2023-2028 döneminde, ikili ilişkilerde atılacak adımları kapsayan ikinci ortak eylem planının imzalandığını kaydetti.

"Türkiye-Tayland İkinci Ortak Eylem Planı'yla ekonomik ilişkilerden kültüre, enerjiden güvenlik işbirliğine pek çok alanda somut adımlarla ilişkilerimizi geliştirmeyi öngörüyoruz. Ortak eylem planımızın nihai hedefi, ülkelerimiz arasındaki stratejik ortaklığımızın tesis edilmesi." diyen Çavuşoğlu, ticaret hacminin geçen yıl yüzde 20 arttığını ve 2,5 milyar dolara yaklaştığını aktardı.

Öte yandan Çavuşoğlu, Tayland lehine bir açık olduğunu ve bunun dengelenmesi için neler yapılacağının Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısında ele alınacağını belirtti.

Önde gelen Türk firmalarının Tayland'a yaptığı yatırımlara değinen Bakan Çavuşoğlu, bunun Tayland'ın potansiyelini gösterdiğine işaret ederek "Ayrıca biliyorsunuz, ASEAN (Güneydoğu Asya Uluslar Birliği) örgütüyle de çok yakın işbirliğimiz var, Tayland'ın da çok desteği var." dedi.

Bunun yanı sıra "İki kalkınma ajansı TİKA ve TICA (Tayland Uluslararası İşbirliği Ajansı) arasında da işbirliğinin geliştirilmesini istiyoruz." diyen Çavuşoğlu, TİKA'nın Tayland'da önemli yatırımları olduğunu, yıllardır kalkınma projelerinin desteklendiğini kaydetti.

"Tayland'da FETÖ terör örgütü mevcudiyeti halen devam ediyor"

Çavuşoğlu, güvenlik alanında işbirliğinin, terörle mücadele alanında da her zaman gündemde olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Özellikle Tayland'da FETÖ mevcudiyeti halen devam ediyor. Bu FETÖ okullarının kapatılması ve bazı FETÖ mensuplarının mal varlıklarının dondurması ile ilgili mahkeme kararlarımızı da iletmiştik ve bazı FETÖ mensuplarının da Türkiye’ye iadesiyle ilgili taleplerimizi bugün de dostumuza ilettik."

Tayland-Türkiye arasında haftada 21 sefer düzenleniyor

Mevlüt Çavuşoğlu, bazı Asya ülkeleri ile geliştirildiği gibi Tayland'la da savunma sanayisi alandaki işbirliğinin geliştirilmesini isteyerek Tayland'ın da bu yönde ilgisinin olmasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.

Öte yandan, Türk Hava Yollarının (THY) Tayland-Türkiye sefer sayısının haftada 21 olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bunun ciddi bir potansiyel ve ilgiyi gösterdiğine işaret etti.

Görüşmede, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın da ele alındığını belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin çabaları hakkında Taylandlı mevkidaşına bilgi verdiğini aktardı.