Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna'daki savaşı ve gündemdeki konuları geniş yelpazede görüşmek üzere Moskova'ya gitti. İki bakan görüşmenin ardından kameralar karşısına geçti.

LAVROV: ANKARA'NIN YAKLAŞIMI SON DERECE DENGELİ

Rus Bakan Lavrov, "Ankara pragmatik bir çizgiyi izliyor yaklaşımı son derece dengeli. Uluslararası gündemin diğer meselelerini; Suriye, Libya, Dağlık Karabağ gibi konuları görüştük." ifadelerini kullandı.

"SAVAŞLARIN KAZANANI OLMAZ, BARIŞIN İSE KAYBEDENİ OLMAZ"

Çavuşoğlu ise yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık. Ukrayna'da binlerce sivil hayatını kaybetti, bu gidişata son verilmesi lazım. Savaşların kazananı olmaz, barışın ise kaybedeni olmaz.” dedi.

Liderler arasında saygı ve güvene dayalı bir ilişki olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Biz dostuz ve birbirimize doğruları söylemek zorundayız. Diplomasiye olan inancımızı kaybetmedik. Belarus'taki görüşmeleri destekliyoruz ve olumlu sonuç getirmesini temenni ediyoruz. Antalya'da Sayın Lavrov ve Sayın Kuleba ile bir araya gelmiştik. Coğrafyamızda istikrarsızlık yaratan pek çok sorun mevcut. Bu tehlikeli gidişatı durdurmaz için çağrılarımızı tekrarladık." dedi.

"ERDOĞAN İLE PUTİN'İN GÖRÜŞMESİ MÜMKÜN"

Çavuşoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin ile telefonla görüşmesi mümkün. Özellikle Savunma Bakanlarımız temas halindeler.” İfadelerini kullandı.

Mariupol'deki Türk vatandaşlarının güvenli bir şekilde çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü belirten Çavuşoğlu, “Bunun için acilen insani ateşkese ihtiyacımız var. Bu bölgede yaşayan insanlar için ayrım gözetmeden yardım gönderilmesi gerekiyor. Diğer taraftan önce insani ateşken sonra ise kalıcı ateşkes için görüşlerimizi iki taraf ile paylaşıyoruz. Bu süreçte Rusya ve Ukrayna'nın bize güveni olmasaydı bu çabalarımızı gerçekleştiremezdik." açıklamasını yaptı.

ÇAVUŞOĞLU: LİDERLERİN GÖRÜŞMESİNE MEMNUNİYETLE EV SAHİPLİĞİ YAPARIZ

Çavuşoğlu ise bu soruya "Liderler düzeyinde verilen kararlar da var. Daha önce Cumhurbaşkanı’mızın söylediği gibi böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmak isteriz. Önemli olan şu anda toplantının yeri değil. Rusya ve Ukrayna'nın sonuç odaklı müzakerelere başlamasıdır. Biz savaş başlamadan önce de bu çabalarımızı sürdürdük. Liderler düzeyinde bir görüşme olursa biz buna memnuniyetle ev sahibi oluruz. Umarım bizim düzeyimizde bir toplantıya gerek kalmaz. Değer verdiğim iki mevkidaşımı bir araya getirmekten memnuniyet duydum. İkisine de teşekkür ederim. İki lider kalıcı bir ateşkes için bir araya gelir. Sayın Putin'i ağırlamaktan memnuniyet duyarız."