Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile telefonda görüştü.

Bakanlıktan yapılan bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu, BAE'li mevkidaşı Bin Zayid ile Afganistan'daki son gelişmeler ve Mescid-i Aksa'ya yapılan baskın hakkında dün telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Çavuşoğlu ile Bin Zayid, Taliban'ın kadınların eğitime erişimine yönelik güncel yasağı ile kadınların ulusal ve uluslararası sivil toplum ve insani yardım kuruluşlarından dışlanmalarına ilişkin ortak endişeleri ele aldı.

Türkiye'nin söz konusu kararın geri alınması yönündeki beklentisini yinelen Çavuşoğlu, mevkidaşıyla bu konuda İslam İşbirliği Teşkilatı başta olmak üzere eşgüdümlü çabaların önemini vurguladı.

Bin Zayid ise bahse konu kararın ve kız çocuklarının orta öğrenime erişimlerine ilişkin önceki yasakların, temel insan haklarını ihlal ettiğini belirtti.

İslam'ın kadınlara büyük önem atfettiğine, onlara ayrıcalıklı bir konum sağladığına ve haklarını koruma altına aldığına dikkati çeken Bin Zayid, kadın haklarının güvence altına alınması ihtiyacı ile kadınların ve kız çocuklarının hayatın her alanına tam ve eşit katılımlarının önemine işaret etti.

Görüşmede, bakanlar ayrıca, bir İsrailli bakanın dün Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği baskını kınadıklarını yineledi.

Bakanlar, Kudüs'teki dini mekanların statüsünün ve kudsiyetinin muhafazasının ve bu gibi kabul edilemez eylemlere karşı eşgüdümün artırılmasının önemine dikkati çekerek Mescid-i Aksa'nın tam anlamıyla koruma altına alınması ile burada vuku bulan ciddi ve provokatif ihlallerin durdurulması ihtiyacını vurguladı.

Görüşmede, bakanlar bölgedeki tırmanma ve istikrarsızlığın azaltılması için İsrail makamlarına sorumluluklarını üstlenme çağrısında bulunurken iki ülke gündemindeki konuları ele aldı.