Casus yazılım Pegasus’u oluşturan NSO Group’un üst yöneticisi (CEO) istifa etti.

İsrail'in "Walla" haber sitesi, NSO Group'un CEO'su Levy'in istifasını duyurduğu kısa açıklamasını yayımladı.

Açıklamasında, NSO Group’un CEO’luğu bıraktığını belirten Levy, "Görevimin son bulması ile şirketle ilgili son raporlar arasında hiçbir bağlantı yok." ifadelerini kullanırken, istifanın “İsrail polisinin Pegasus yazılımıyla kendi vatandaşlarını da izlediği" yönündeki haberlerden bir hafta sonra gelmesinin dikkat çektiği belirtildi.

“İSRAİL POLİSİ PEGASUS'U DENETİMSİZCE KULLANDI”

İsrail gazetesi Catalist'in 18 Ocak'ta yayımlanan "İsrail polisinin, Pegasus'u devlet görevlileri, iş adamları ve muhalif protesto gruplarını izlemek için mahkeme izni veya başka bir denetim olmaksızın kullandığı" yönündeki haberi İsrail'de tartışmalar başlamıştı.

Özellikle İsrail polisinin önceki şefleri Roni Alsheich (2015-2018) ve Moti Cohen (2019-2020) döneminde sistemin yasal çerçeve dışında kullanıldığı belirtilmişti.

PEGASUS CASUS YAZILIMI DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA KULLANILDI

İsrailli siber güvenlik şirketi NSO Group tarafından geliştirilen "Pegasus" isimli casus yazılımın dünyada muhtelif ülkelere satıldığı geçen yıl ortaya çıkmıştı. Bu ülkelerin muhalifleri, avukatları, gazetecileri ve "düşmanlarını" dinlemek için söz konusu yazılıma başvurduğunun açıklanması üzerine skandal daha da büyümüştü.

Polonya Senatosunda "Pegasus" için soruşturma komisyonu kurulması onaylanmıştı.

İsrail'in de bu yazılımı Filistinli yetkililer ve sivil toplum kuruluşu çalışanlarını dinlemek için kullandığının ortaya çıkmasıyla birlikte şirket, ABD'nin yaptırım listesine alınmıştı.