Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bilecik'te açılışı yapılacak Söğüt'teki altın madeniyle ilgili bilgi verdi.

"Söğüt´te yine Türkiye´nin sayılı altın maden işletmelerinden bir tanesinin açılışını yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımız orada ilk altını dökmüş olacak. Toprağın altında bir başka cevheri daha ekonomiye kazandırmanın mutluluğu ve heyecanını birlikte duyacağız."

Değeri yaklaşık 120 milyar lira

2020 yılında bulunan 109 ton altın rezervinde, maden işleme aşamasına gelindi.

3,5 milyon onsluk altın kaynağının değeri 120 milyar lira.

Yılda 6-7 ton altın üretilecek

Altın üretimine başlanmasıyla Türkiye ekonomisine çok büyük katkı sağlanacak.

Madende yılda 6-7 ton altın üretilecek. Türkiye'nin yıllık altın üretiminin yüzde 15'ini sağlayacak.

'İTHALATTA ÖNEMLİ BİR AÇIĞI KAPATIR'

Ekonomist Hikmet Baydar, altın madeninin Türkiye'ye sağlayacağı avantajlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Parasal sistemde altın rezervi fazla olan ülkenin parasının daha güvenilir olduğuna dikkat çeken Baydar, "Dijital Türk lirasının daha güvenilir ve sağlam olması için bu sistemin arkası altın ile doldurulmaya çalışılıyor." dedi.

Türkiye'nin cari açığının temel nedenlerinden ikisinin enerji ve altın olduğunu belirten Baydar, "Dolayısıyla böyle çıkacak olan bir altın ithalatta önemli bir açığı kapatır." ifadelerini kullandı.

'CARİ FAZLA POTANSİYELİ ORTAYA ÇIKTI'

Baydar sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mart ayında sisteme kazandırılacak doğal gaz ve Gabar Dağı'nda bulunan petrol ile bu altın rezervini dikkate aldığınızda Türkiye cari fazlaya doğru gitmeye başlayacak. Böyle bir potansiyel ortaya çıkmış durumdadır."

Altının sisteme kazandıracağı faydanın doğal gazdan daha yüksek olduğunu kaydeden Baydar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kaldı ki altın istendiği zaman katma değeri yüksek ürüne çevrilebiliyor. Türkiye bu konuda çok iyi. Gram altın ve sarrafiye tarzı değil de bilezik ve küpe tarzı ürünlerde altın işlendiği taktirde katma değeri yüksek bir ürün olarak ihraç edilebilir bir hale geliyor. Bunun da Türkiye'ye ciddi bir ekonomik faydası vardır."

2020'DE KEŞFEDİLDİ

Bilecik’in Söğüt ilçesindeki altın madeni 2020 yılında keşfedildi. Tarım Kredi Kooperatifi iştiraklerinden Gübretaş’a ait maden sahasında 109 ton altın rezervi bulunduğu ve bunun 6,5 milyar dolar değerinde olduğu açıklanmıştı.