İran’da polis merkezine düzenlenen bombalı araç saldırısının adresi Sistan ve Belucistan eyaletinin liman kenti Çabahar, bölgedeki en önemli ticari güzergâhların başında geliyor.

Çabahar Limanı, İran’ın Hint Okyanusu’na doğrudan açıldığı tek nokta. Stratejik önemi geçmişte de kavranan limana, Şah Muhammed Rıza Pehlevi döneminde 8 milyar dolarlık yatırım yapıldı. 8 yıl süren İran-Irak savaşından sonra uluslararası ticarete entegre olup savaşla ciddi zarar gören ekonomisini düzeltmek isteyen İran, 1996 yılında Çabahar Limanı’nı serbest ticari bölge ilan etti.

Kentte bulunan liman sadece İran değil bölge ülkeleri için de stratejik öneme sahip. Afganistan’ın ithal ettiği ürünlerin büyük çoğunluğu bu liman üzerinden elde ediliyor. ABD, Afganistan ekonomisinin zarar görmemesi için İran’daki Çabahar Limanı’nı yaptırımlardan muaf tutmuştu. Çabahar Limanı, Afganistan’ın tarım ürünlerinin ihracı için de vazgeçilmez bir çıkış noktası.

Hint Okyanusu’ndaki ticari rekabette Çin-Pakistan ittifakının buluştuğu Gwadar Limanı’na mukabil Hindistan, İran’ın Çabahar Limanı’na yoğun yatırımlar yapıyor. Çin ve Pakistan'la ihtilafları bulunan Hindistan Çabahar Limanı üzerinden Afganistan ve Orta Asya’ya uzanıyor.

Geçen yıl Hindistan Başbakanı Narendra Modi ve Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin İran’ı ziyaretinde Tahran’da gerçekleşen üçlü zirvede Hindistan’ın Mumbai Limanı ile İran’ın Çabahar Limanı arasında enerji koridoru kurulması kararlaştırılmıştı. Hindistan, Pakistan’a gerek kalmadan Afganistan ile ticari faaliyetlerini bu liman üzerinden yürütmek istemişti.