Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi COP27 kapsamında yayımlanan bir raporda, buzulların erime hızına dikkat çekildi. Rapora göre 2050 yılına kadar Kuzey Kutbu’nda belirli bölgelerde yaz aylarında buzul tabakası kalmayacak.

Raporda sadece bu yıl bile Antartika’nın doğu bölgesine düşen yağmurların ve havadaki ısınmanın sıradışı değerlerde olduğuna dikkat çekildi. Sadece kutup bölgeleri değil dünya genelinde yaz aylarında küresel ısınmanın etkisi nedeniyle, buzul bölgelerinin eridiğine dikkat çekiliyor. Yaz aylarında Alp dağlarındaki buzul örtüsünün yüzde 5 daha fazla erime gösterdiğinin tespit edildiği belirtiliyor.

Uluslararası Kriyosfer İklim Girişimi Araştırma Grubu verilerine göre de bu yıl Greenland’de rekor düzeyde buzul erimesi tespit edildi.

Dünya’da hava sıcaklıklarının en fazla arttığı 8 yılın ardından buzullardaki erimenin uzmanların beklentilerinin üzerinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Uzmanlar küresel ısınmanın etkilerinin daha da kötüleşmemesi için karbon salınımlarının 2050 yılına kadar sıfıra kadar düşürülmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Ancak bu hedefe ulaşılabileceği konusunda ciddi soru işaretleri bulunuyor. Bilimadamları bu hedefe ulaşılabilse bile mevcut buzulların erimesinin ancak 2040-2080 yılları arasında durabileceğini belirtiyorlar.