Birleşmiş Milletler (BM) destekli bir çalışmada, Avustralya'daki dünyanın en büyük mercan resifi olarak bilinen Büyük Set Resifi'nin nesli tükenmekte olan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne eklenmesi tavsiye edildi.

BM ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından yapılan ortak çalışmada, Büyük Set Resifi'nin küresel ısınma nedeniyle tehlikede olduğu uyarısı yapıldı.

UNESCO ve Uluslararası Doğayı Koruma Birliği yetkilileri tarafından Mart 2022'de resifte 10 günlük gezinin ardından yayımlanan raporda, Büyük Set Resifi'nin nesli tükenmekte olan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne eklenmesi önerildi.

Raporda, Avustralya hükümeti ve Queensland eyalet yetkililerinin, bölgenin korunması için sera gazı salınımını azaltmada daha kararlı adımlar atması gerektiği de belirtildi.

Mercanların toplu ağarmasını durdurmak ve çevre kirliliğinin resifin doğal sularını kirletmesini önlemek için sarf edilen çabaların yeterince hızlı ve etkili olmadığı aktarılan raporda, kontrolsüz emisyonun, zehirli olabilen su asitliğinin artmasına neden olacağının altı çizildi.

Son olarak, su kalitesini artırmak için de daha fazla mali destek alınması gerektiği vurgulandı.

2016 ve 2017'de kaydedilen sıcak hava dalgaları, Büyük Set Resifi'ndeki mercanların yarısının ölümüne yol açmıştı.

Uzaydan görülebilen tek canlı olarak bilinen ve 1981'den beri UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan Büyük Set Resifi, yaklaşık 2 bin balık türünü barındırırken 70 bin kişiye ise iş imkanı sağlıyor.