El-Cezire’nin haberine göre, Damiba, 24 Ocak'ta önceki Başkan Roc Kabore'nin devrilmesinden sonra askeri konseye başkanlık etti. Ordu, darbenin sebebini Kabore'nin Batı Afrika ülkesinde binlerce kişinin ölümüne ve bir milyondan fazla insanın evlerini terk etmeye zorlayan silahlı saldırılara yanıt vermemesine bağladı.

Darbeyi duyurmak için geçen ay devlet televizyonuna çıkmadan önce ülke çapında pek tanınmayan Yarbay Damiba, militanlara karşı verilen mücadelede ölen siviller ve askerler için konuşmasını bir dakikalık saygı duruşuyla açtı.

Askeri üniformalı görünen Damiba, “Düşmanı alt etmek için ayağa kalkmalı ve bir ulus olarak bu savaşı kazanmak için gerekenden daha fazlasına sahip olduğumuza kendimizi ikna etmeliyiz” dedi.

Komutan, Yolsuzlukla mücadele sözü verirken, istihbarat servisi ile saha operasyonları arasındaki bağlantıları güçlendirmek ve lojistik desteği daha esnek hale getirmek için silahlı kuvvetleri yeniden düzenleyeceğini de sözlerine ekledi.

DAMİBA NE KADAR İKTİDARDA KALACAK?

Yeniden demokratik seçimler düzenlemek için bölgesel blok olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ile çalışacağına dair söz verdi.

Ocak ayı sonlarında, ECOWAS ve Afrika Birliği, cuntadan anayasal düzenin geri dönüşü ve hâlâ
Ouagadougou'daki bir villada ev hapsinde tutulan devrik Başkan Kabore'nin serbest bırakılması için 'mantıklı' bir takvim sunmasını istedi.

FRANSA VE AVRUPAYA KARŞI HENÜZ TAVIR SERGİLEMEDİ

Damiba'nın yemini, Fransa ve Avrupalı ​​müttefiklerinin, komşu Mali'den çekilme kararlarını açıklamalarından saatler önce geldi. Yarbay Damiba, Sahel'deki Fransız ve Avrupa askeri varlığı konusundaki tutumunu belirtmedi, ancak iktidara geldiğinden beri, Fransız Barkhane kuvveti Burkina Faso'da muharebe karşıtı operasyonlar yürütebiliyor.

Damiba, terörle mücadele mekanizmalarını yeniden yapılandırdı ve yakın zamanda saldırı altındaki ülkenin kuzeyini ziyaret etti.

Burkina Faso'daki askeri darbe, 2020'den bu yana Mali, Gine ve Çad'da benzer hamleler izledi ve bölge liderleri arasında bir darbe ateşi korkusu yarattı.

ECOWAS, geçtiğimiz ay darbe nedeniyle Burkina Faso'nun yürütme organlarının üyeliğini askıya aldı, ancak Mali ve Gine'ye uyguladığı yaptırımların aynısını uygulamaktan vazgeçti.