Burkina Faso Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore, el yazısıyla kaleme aldığı ve ülkede kurulan yeni cunta yönetimine hitaben yazdığı mektubunda, yaşanan olayların ardından toplumun yüksek yararı için tüm görevlerinden istifa kararı aldığını yazdı.

Kabore'nin mektubu sosyal medyada birçok hesap tarafından paylaşıldı.

Ülkede pazar günü başlayan askeri hareketliliğin peşinden dün akşam kendilerine "Kurtuluş ve Restorasyon için Yurtsever Hareket (MPSR)" adını veren cunta, yönetime el koyduğunu duyurdu.

Cunta açıklamasında anayasanın askıya alındığı, hükümetin ve meclisin feshedildiği, gece yarısından itibaren hava ile kara sınırlarının ikinci bir emre kadar kapalı tutulacağı, ikinci bir emre kadar saat 21.00'den 05.00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirdi

ECOWAS VE AFRİKA BİRLİĞİ DARBEYİ KINADI

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği, MPSR tarafından yapılan darbeyi kınadı. ECOWAS, yaptığı açıklamada "Pazar gününden bu yana bir darbe girişimiyle karakterize edilen Burkina Faso'daki siyasi ve güvenlik durumunun evrimini büyük bir endişeyle izliyoruz. ECOWAS bu son derece ciddi eylemi kınıyor" ifadelerini kullandı.

NELER OLMUŞTU?

Kamu kurumlarında silahlı çatışmaların yaşandığı Burkina Faso’da Cumhurbaşkanı Roch Christian Kabore’nin bir grup asker tarafından alıkonulduğu bildirilmişti.

Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da bir grup askerin çalışma şartları nedeniyle isyan başlatması üzerine ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, okullarda eğitime 2 gün ara verilmişti.

Askeri darbe yapılacağı iddialarını yalanlayan Savunma Bakanı Barthelemy Simpore, yaptığı açıklamada durumun kontrol altında olduğunu, çıkan isyanın amacının darbe değil daha iyi çalışma şartları olduğunu belirtmişti.