Burhan, Cuma günü düzenlenen iftar davetinde yaptığı konuşmada, diyalog ortamı hazırlamak amacıyla tutukluların serbest bırakılması için adımlar atmaya başladıklarını söyledi.

Burhan, siyasi güçler arasında bir anlaşma olması durumunda ordunun istifa etmeye ve iktidarı sivillere devretmeye hazır olduğunu bir kez daha vurguladı.

Gözaltındakilerin hukuki durumunu incelemek ve işlemlerini hızlandırmak için Başsavcı ve yargı başkanıyla bir toplantı yaptığını söyleyen Burhan, yetkili makamlara olağanüstü halin gözden geçirilmesi talimatı verdiğini bildirdi.

ANA MUHALEFETİN ŞARTLARI VAR

Ana muhalefet koalisyonu Özgürlük ve Değişim Güçleri, koalisyon ve Direniş Komiteleri liderlerinden siyasi tutukluların serbest bırakılması, olağanüstü halin kaldırılması, barışçıl protestoculara yönelik şiddet ve cinayetlerin durdurulması koşulları sağlanmadıkça herhangi bir siyasi sürece girmeyeceklerini vurguluyor.

Askeri yetkililer, görevden alınan Devlet Konseyi üyesi Muhammed el-Faki Süleyman, Kabine İşleri Bakanı Halid Ömer Yusuf, 30 Haziran 1989 Rejimini Feshetme Komitesi Raportörü Vechi Salih ve 200’den fazla Direniş Komitesi üyesini iki aydır gözaltında tutuyor.

Muhalefet, ordu tarafından görevden alınan hükümet yetkililerine atfedilen yazışmaların hukuki temeli olmayan bir siyasi komplo olduğuna inanıyor.

Burhan, siyasi ve toplumsal güçleri, Direniş Komiteleri’ni, tüm ulusal aktörleri ve Sudanlı tarafları ulusal uzlaşmaya varmak için taviz vermeye ve ulusal çıkarları öncelemeye çağırdı.

Geçiş döneminin barış ve uzlaşı içinde geçmesini istediklerini söyleyen Burhan, vatandaşın kendisini kimin yöneteceğini seçeceği özgür ve adil seçimler yapılana kadar bu dönemi en iyi şekilde tamamlamaları gerektiğini ifade etti.

Silahlı kuvvetlerin önerilen herhangi bir girişimi ve vizyonu kabul etmeye hiçbir itirazı olmadığını vurgulayan Burhan, geçiş aşamasını yönetmeden önceki dönemde tüm tarafların başarısızlığını ve vatandaşların isteklerini karşılayamadığını kabul etti.

Burhan, ülkenin gösteriler, ekonomik sorunlar, aşiret çatışmaları ve güvenlik ihlallerinden zarar görmeye devam ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Sudan’daki Geçiş Entegre Misyonu (UNITAMS), Sudanlı taraflar arasında şiddeti durdurmak, siyasi tutukluları serbest bırakmak ve ülkedeki mevcut olağanüstü halin kademeli olarak kaldırılması için görüşmelerin başlamasını destekliyor.

UNITAMS ve Afrika Birliği, Sudan’daki durumun ciddiyeti konusunda uyararak, ülkeyi tehdit eden çatışma ve bölünmelere kayma risklerinden kaçınmak amacıyla tüm tarafları krize acil bir çözüm bulmak için müzakerelere girmeye çağırıyor.