Japonya Başbakanı Kişida Fumio, ülkesi ve Asya bölgesinin karşı karşıya kalacağı meydan okuma ve krizlere karşı daha proaktif hareket edeceklerini söyledi.

Başbakan Kişida, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsünce (IISS) Singapur'da 10-12 Haziran'da bu yıl 19'uncusu düzenlenen "Shangri-La Diyaloğu Forumu'nda hitap etti.

Ukrayna'daki duruma dikkati çeken Kişida, "Bugünün Ukraynasının yarının Doğu Asyası olabileceğini hissediyorum." dedi.

Kişida, statükonun güç kullanılarak tek taraflı değiştirilmesine karşı çıkılması için gerekli hamleleri sarf edeceklerini belirterek, çatışma ile değil diyalogla istikrarlı uluslararası düzen inşası hedeflediklerini söyledi.

Barışın, temeli hukuka dayalı uluslararası düzenin korunması için tüm çabayı sarf edeceklerini kaydeden Kişida, "Quad ve uluslararası organizasyonlar doğrultusunda her ülkeye desteğimizi güçlendireceğiz." ifadesini kullandı.

Kişida, Serbest ve Açık Hint-Pasifik vizyonunun hayata geçirilmesine yönelik çabaların artırılması için ülkesinin, bölge kapsamlı seyrüsefer serbestiyeti gibi alanlara odaklanan aksiyon planı hazırlayacağını bildirdi.

Barışçıl tutumu koruyacak ülkesinin savunma kapasitelerini gelecek 5 yılda temelden güçlendireceğini vurgulayan Kişida, şunları kaydetti:

"Japonya ve Asya'nın karşı karşıya kalacağı meydan okuma ve krizler karşısında şimdiye kadar olduğundan daha proaktif olacağız. Sulhperver bir ülke olarak Japonya'nın duruşunu vurguluyorum, bu sürecek. Anayasamız ve Japonya-ABD ittifakınca paylaşılan temel rol ve misyonlar çerçevesinde çabalarımızı sürdüreceğiz."

Kişida, Asya'daki deniz ulaşım altyapısının geliştirilmesi ve devriye gemilerinin güvenliği için gelecek 3 yılda 2 milyar dolardan fazla mali destek sağlayacaklarını taahhüt etti.