Rus muhalefetinin tanındık ismi ve aktivist İlya Yaşin, Nisan ayında Kiev'in Buça banliyösünde sivillerin katledilmesinden Ukrayna'daki işgalci Rus güçlerinin sorumlu olduğunu söylediği için suçlu bulundu.

Yaşin’in "Rusya Silahlı Kuvvetleri hakkında bilerek yanlış bilgiler" yayarak suç işlediğine karar veren Meshchansky bölge mahkemesi, Yaşin’i sekiz buçuk yıl hapis cezasına çarptırdı.

Savaşın patlak vermesinden sonra Rusya'ya sert eleştirilerde bulunan Yaşin, Nisan ayında YouTube’dan Rusya’nın Buça katliamını gözler önüne serdi.

Katliama ilişkin yaptığı açıklamalar nedeniyle Temmuz ayında tutuklanan Yaşin, mahkemeye yaptığı kapanış konuşmasında, tutuklanmasını "Vladimir Putin'in iradesi" olarak nitelendirirken Putin’in Ukrayna'daki "kan banyosundan" kişisel olarak sorumlu olduğunu söyledi.

Önde gelen muhalefet siyasetçileri, karar ve cezanın açıklanması öncesinde Moskova'daki adliye binasının önünde Yaşin’e destek olmak için toplandılar.

Eski Moskova belediye milletvekili Yulia Galyamina, "Bu dava adil değil, yalnızca İlya Yaşin’in haklarını değil, tüm Rus vatandaşlarının haklarını da ihlal ediyor" dedi.