Yaklaşık bir aydır soğan Filipinliler için lüks bir ürün haline geldi. Bu Asya ülkesinde tüm bir tavuk 4 dolara alınabilirken, bir kilo kırmızı ve beyaz soğanın fiyatı bu hafta yaklaşık 11 dolara yükseldi. Filipinler'de günlük asgari ücret ise 9 dolar düzeyinde.

Fiyatlardaki artışla birlikte, yetkililer yasadışı soğan sevkiyatlarına el koydu. Ocak ayı başında Çin'den gelen 310.000 dolar değerindeki soğan, giysi etiketiyle ülkeye kaçak sokulmaya çalışırken yakalandı.

Sosyal medyada bu durumla alay eden ve hükümeti sorumlu tutan mesajlar paylaşıldı. Biri Twitter paylaşımında "Suudi Arabistan gezimizden dönerken çikolata yerine soğan getiriyoruz" dedi.

ABD'de seyahatte olan bir başka kullanıcı da bir kavanoz toz soğan görseli paylaşıp şöyle yazdı:

"Filipinler'de soğan altın gibi olduğundan, ev ve hediye için bunları satın aldım. Ama beş süpermarket gezdim, tüm stoklar tükenmiş. Bir tezgahtar 'Filipinli turistlerin hepsini satın aldığını' söyledi."

Filipinler'in başkenti Manila'da yaşayan ING bankası kıdemli ekonomisti Nicholas Mapa, bazı restoranların soğan içeren ürünler satmadığını söyledi.

Bazı işletmeler ise soğana alternatif arıyor. Filipinler'in Mutfak Mirasını Koruma Hareketi'nin kurucusu şef Jam Melchor, soğanın 'Filipin mutfağında çok önemli bir malzeme' olduğunu ve hemen her yemekte kullanıldığını belirtiyor.