Mısır, İsrail ve Avrupa Birliği (AB) arasında Rusya'ya olan doğal gaz bağımlılığının azaltılması kapsamında Avrupa'ya gaz arzının artırılmasına yönelik anlaşmada imzalar atıldı.

İsrail Enerji Bakanı Karine Elharrrar, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Mısır ve AB ile Avrupa'ya doğal gaz arzının artırılmasına yönelik anlaşma imzalandığını bildirdi.

Elharrrar, yayımladığı görüntülü mesajında, "Bugün tarih yazıyoruz. Bugün İsrail ve Mısır, doğal gazını Avrupa ile paylaşmayı ve enerji krizinin çözülmesine yardımcı olmayı taahhüt etti." dedi.

İsrailli Bakan, şunları kaydetti:

"Bu anlaşma maalesef, AB'li dostlarımızın büyük bir enerji krizi yaşamasına neden olan Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle imzalandı. Bu mutabakat zaptı yeni bir ortaklık, dayanışma ve istikrar yolunda olduğumuzu gösteriyor.”

İsrail Enerji Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise imzalanan anlaşmanın 3 yıllık olduğu, sonrasında 2 yıl daha uzatılma opsiyonu bulunduğu bilgisine yer verildi.

Mısır Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Tarık el-Molla da anlaşmaya işaret ederek, "bugünün herkes için önemli bir tarih olduğunu" ifade etti.

Molla, söz konusu anlaşmanın Orta Doğu Gaz Forumu çatısı altında Mısır, İsrail ve AB arasındaki iş birliği yönünde önemli bir adım olduğunu söyledi.

İSRAİL GAZI YETERLİ DEĞİL

Uzmanlar, İsrail'in Akdeniz'deki üç açık deniz gaz sahasından çıkarılan gazın Rusya'nın yerini almayacağını belirtiyor. İsrail, yılda yaklaşık 12 milyar metreküp doğal gaz üretiyor, ancak endüstri analistleri, kullanılmayan rezervlerde bu miktarın en az iki katı olduğunu söylüyor.

2021'de Avrupa Birliği, Rusya'dan 155 milyar metreküp doğal gaz ithal ederek AB gaz ithalatının yaklaşık yüzde 45'ini oluşturdu.

İsrail geri kalan boşluğu ise Lübnan ile tartışmalı olan yerlerin kontrolünü ele alarak yapmaya çalışıyor.

Uzmanlar, Doğu Akdeniz'in açık deniz kaynaklarından tam olarak yararlanmak için hala daha fazla boru hattına ihtiyaç olduğunu ve “Avrupa'nın bugün gaza ihtiyacı olmasına rağmen, sihirli çözümler olmadığı” belirtiyor.

AB GAZ ARAMADA YARDIMCI OLACAK

AB her iki ülkenin Akdeniz'de gaz arama çalışmalarına yardımcı olacak ve böylece gaz ihtiyacını da gidermeye çalışacak.