Soykırım ve savaş suçlusu Radovan Karaciç, 14 Ekim 1991’de Bosna Hersek Meclisi’nde yaptığı konuşmada, “Zannetmeyin ki Bosna-Hersek'i cehenneme ve Müslümanları yok olmaya sürüklemeyeceksiniz. Müslümanlar bu ülkede bir savaş çıkması halinde kendilerini koruyamazlar” diye konuşmuştu.

Bu konuşmadan tam 30 yıl sonra, dün akşam Doğu Saraybosna’da gazetecilere konuşan Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik, Bosnalı Sırpların yaşadığı bölgelerdeki askeri kışlaları ele geçireceklerini ve bunu tıpkı Yugoslavya’dan ayrılış sürecinde Slovenya’nın yaptığı gibi yapacaklarını açıkladı. Konuşmasında Dodik, son günlerde tekrarladığı "Bosna Hersek devlet kurumlarından çekilme" açıklamalarını yineledi.

BOŞNAK GAZETECİ: “SADECE KENDİ GÜCÜMÜZE GÜVENEBİLİRİZ”

Konuya ilişkin olarak Istraga.ba sitesinde bir makale kaleme alan Boşnak gazeteci Avdo Avdiç, Bosnalı Sırpların ordudan çekilmeleri ve Sırp Cumhuriyeti entitesindeki kışlaları ele geçirmeleri halinde Bosna Hersek’in kendinden başka hiç kimseye güvenemeyeceğini söyledi. Avdiç, “Olaylara gerçekçi bakalım… Kim tepki gösterecek? Avrupa Birliği mi? Evet. Tıpkı Rusya, Ukrayna’nın doğusunu işgal ettiğinde yaptığı gibi endişelerini ifade edecek” diye yazdı.

Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’in kontrolünde güçlü bir polis gücü, Sırp Cumhuriyeti entitesine bağlı adli sistem, özerk bir vergi idaresi, entite hükümeti ve Brçko özerk bölgesi hariç kesin çizgilerle belirlenmiş sınırları olduğuna dikkat çeken Avdiç, “Kendisini kim durdurabilir? Yüksek Temsilci Christian Schmidt mi? Kendisi Putin rejimiyle yıllardır iyi ilişkiler kuran Horst Seehofer’in liderliğindeki Hıristiyan Demokrat Birliği partili bir Alman” diye yazdı.

NATO’nun da Ukrayna’ya verdiği sözlere rağmen bu ülkeyi Rusya karşısında yalnız bıraktığına dikkat çeken Avdiç, böyle bir gelişme durumunda Boşnakların kendilerinden başka kimseye güvenemeyeceklerini ifade etti.