Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) Başkanı Milorad Dodik, Bosna Hersek Merkez Seçim Komisyonu'nun (CIK), ülkenin iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'ndeki (RS) tartışmalı RS Başkanlığı oylarını yeniden sayma kararına tepki gösterdi.

Sırp Cumhuriyeti Radyo ve Televizyonu'na (RTRS) konuşan Dodik, CIK'ın, 2 Ekim Pazar günü yapılan seçimde RS Başkanlığına ilişkin oylarda, sonucu yanıltıcı kanıtlar bulunduğuna işaret ederek sandıkların yeniden açılıp oyların sayılmasına karar verildiğini belirtmesini "CIK, kanunlara saygı duymuyor." şeklinde değerlendirdi.

Dodik ayrıca, CIK'ın kararının "siyasi amaçlı" olduğunu belirterek karara karşı dava açacağını duyurdu.

RS BAŞKANLIĞI

RS Başkanlığı için yarışan iki aday Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) Başkanı Milorad Dodik ve Demokratik İlerleme Partisi (PDP) adayı Jelena Trivic arasında seçimi "biz kazandık" yarışı yaşanmıştı.

Seçim akşamı iki parti kanadı da kendi adaylarının seçimi kazandığına dair açıklamalar yaparken, Dodik de Trivic de zafer konuşması yapmıştı.

CIK'in yayımladığı resmi olmayan sonuçlara göre, Dodik'in seçimi önde tamamlayarak yeni RS Başkanı olduğu açıklanmıştı.

Tüm bu yaşananlar üzerine RS'deki muhalefet partileri Dodik'in seçimi "hileyle" kazandığını belirterek oyların yeniden sayılması için CIK'e başvurmuştu.

Muhalefet partileri binlerce kişinin katılımıyla perşembe ile pazar akşamları da protestolar düzenlemişti.