Bosna Hersek dahilindeki iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti entitesi için başkan adaylığını açıklayan Bosnalı Sırp siyasetçi Jelena Trivic, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Sırp üyesi Milorad Dodik’i gürültücülük yapma ve yalan vaatler vermekle suçladı.

Demokratik İlerleme Partisi (PDP) Başkan Yardımcısı Trivic, Bosna Hersek’te Sırp entitesi hükümetinin şimdiye kadar yaptığı her şeyin tiyatro olduğunu ve Sırpların boykota son vererek devlet kurumlarına dönmelerinden sonra ellerinde kalan yegane şeyin Inzko’nun soykırımı inkar yasası olacağını söyledi.

Trivic, “Ocak ayında Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi’nin olağanüstü oturum gerçekleştireceğini ve burada Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu kurulacağını söylediler. Ocak ayı geçiyor ama oturum yok. Sırp Cumhuriyeti Ordusu, mahkemesi, savcılığı ve istihbaratı da kurulacak dediler…” diye konuştu.

Sırp Cumhuriyeti’ne aleyhtar olan belirli yapıların olduğunu fakat buna cevabın radikalleşme, gürültücülük ve yalan vaatler ile olmayacağını söyleyen Trivic, bu durum nedeniyle Dayton’da revizyon ve benzer fikirlere alan açıldığını belirtti.

Sırp Cumhuriyeti entitesini en fazla istismar edenlerin vatanperverlik edebiyatı yaptığını söyleyen Trivic, “Onlar için vatanperverliğin ölçüsü, alabildikleri paraya bağlı. Ne kadar zenginleşirlerse o kadar vatanperver oluyorlar. Fakat vatanperverlik bu değildir. Vatanperverlik dürüst ve saygın olmak, kendi halkını kandırmamak ve kendi halkına ihanet etmemektir” dedi.

Entite hükümetinin Bosnalı Sırp kurumlarını aile şirketine çevirdiğini ileri süren Trivic, “Bunlarla olan işimizin bitmesi ve bu isimlerin siyaset tarihine gömülmesi gerekiyor. Bunlar, halkımıza layık değil” diye konuştu.