Bosna'daki adını vermeyen üst düzey yetkili, Sırp ayrılıkçıların kendi ordularını yeniden kurma tehdidinin şimdilik azaldığını, ancak ülke ve çevresindeki bölgenin ABD ve Avrupa'dan önemli bir diplomatik destek olmadan hala krize doğru ilerlediğini söyledi.

Uluslararası toplumun Bosna-Hersek'teki yüksek temsilcisi olarak görev yapan Alman eski bakan Christian Schmidt, Sırp ayrılıkçı lider Milorad Dodik'in bölge liderleri tarafından Sırp askerlerini Bosna ulusal ordusundan çekme ve yeniden teşkilat kurma planlarını askıya almaya ikna edildiğini söyledi.

Guardian'a verdiği bir röportajda, "Bir savaş tehlikesi görmüyorum" diyen Schmidt, şuan ülkede Bosna savaşının başladığı 1992 yılına kıyasla daha az ağır silah bulunduğunu söyledi.

Ancak Schmidt, Dodik'in ayrılıkçı söyleminin ülkeyi ciddi bir krize sürüklediğini belirtti.

AB VE AMERİKALI YETKİLİLERDEN BOSNA HERSEK'İN EGEMENLİĞİNE DESTEK

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Sefik Dzaferovic, Sırp yetkililerin boykot kararına bir an önce son vermeleri gerektiğinin altını çizerek Dodik'in de siyaset sahnesinden çekilmesi gerektiğini belirtti.

Bosna Hersek Demokratik Eylem Partisi (SDA) Başkanı Bakir İzetbegoviç de ülkenin güçlü bir savunma sanayisine sahip olduğuna işaret ederek "Kendi tüfeğimizi ürettik ve oldukça hızlı bir şekilde 100 ila 200 bin askeri silahlandırabilecek durumdayız. İHA'larımız ise geliştirme aşamasında." diye konuştu.

İzetbegoviç, Sırpların maceracı ve istikrarsızlaştırıcı tutumuna Boşnakların ve Hırvatların ortaklaşa karşı çıkması gerektiğini söyledi.

Bosna Hersek'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanlığı Özel Temsilcisi Matthew Palmer ve Avrupa Dış Eylem Servisi (EEAS) Müdürü Angelina Eichhorst, ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğüne destek verdiklerini ifade etti.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt de Bosna Hersek'in egemenlik ve toprak bütünlüğünü tehlikeye atan söylemlere bir an önce son verilmesi gerektiğini söyledi.

SIRP LİDER DODİK’İN, BOSNA HERSEK'İ 'PARÇALAMA' PLANI

Bosna Hersek'te iki entiteden biri olan Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodik'in ayrılıkçı söylemleri son dönemde Balkan ülkesinde endişelere yol açıyor.

Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dodik, Bosna Hersek'i "başarısız bir ülke" olarak tanımlıyor ve üç kutuplu siyasi anlaşmazlığın çözülebilmesinin tek yolunun "Bosna Hersek'in ortadan kaldırılmasıyla" mümkün olabileceğini söylüyor.

Bosna Hersek'in askeri, yüksek yargı ve vergi yönetiminden çekileceklerini belirten Dodik, önümüzdeki aylarda kendi Bosnalı Sırp ordusunu yaratma sözü de verdi.

Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Müslüman üyesi Şefik Caferoviç, ülkenin "Dayton barış anlaşmasının imzalanmasından bu yana en tehlikeli krizle" karşı karşıya olduğunu kaydetti.